Objavljuje li tajnik škole komentare na Facebooku tijekom radnog vremena?

| 14.12.2018. u 14:27h | Objavljeno u Aktualno

Stavlja li Robert Borović svoje objave u vezi komunalnog otpada na „Varaždinsko smeće“, grupu koju je pokrenuo na Facebooku, tijekom svog radnog vremena ili izvan njega? Je li traženje informacija o tome ugroza slobode govora i nedopušteni pritisak varaždinske Čistoće ili zapravo opravdani, javni interes, budući da pokretač ove FB grupe, koja ima više od tri tisuće pratitelja, tajnik Osnovne škole Petrijanec?

To su pitanja koja su se nametnula nakon što je predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković ustvrdio da Čistoća radi pritisak na Borovića jer traži podatke o njegovom zaposlenju, odnosno radnom vremenu.

- Čistoća ide na građane i njihove slobode, i to nakon što je Borović napisao komentar koji je, doduše, prešao granicu dobrog ukusa, ali s obzirom kakvih sve komentara ima na društvenim mrežama, opet nije toliko.... Ipak, Čistoće šalje dopis prema radnom mjestu Roberta Borovića u kojem se traže podaci o njegovom ugovoru o radu. Želimo znati zašto se to čini jer smatramo da je prijeđena apsolutno svakakva granica kojom netko može ići prema građanima grada Varaždina, koji slobodno izražavaju svoju volju na društvenim mrežama. Istina, nekad pretjeraju, ali smatram da to nije razlog da se na ovaj način ide da se doslovno straši naše građane. To je apsolutno neprimjereno u današnje vrijeme, to nije dobra poruka i to nije izoliran slučaj. Vidite i sami da je na djelu ona Karamarkova sintagma da se može doma govoriti što se hoće, ali u javnosti paziti što se govori inače... - rekao je Marković, naglašavajući da se radi o opravdanom buntu građana zbog novog cjenika na koji su i oni ukazivali.

Ipak je dodao da kod komentara i postupanja „svatko treba odgovarati za svoje postupke“.

- I mi, kao javne osobe, moramo paziti što govorimo, ali ako ćemo na ovakav način sprječavati građane da izražavaju svoju volju ili bunt, i to zbog objektivno točnih stvari da je cjenik Čistoće netransparentan, onda to nije dobro. SDP ne može to dopustiti i smatramo da netko mora za to i odgovarati. Ovdje se zadire u temeljna prava građana da izraze svoje mišljenje kako god to bilo i smatram da je u ovom trenutku prijeđena ta granica i tražim odgovornost čelnih ljudi u Čistoći, a i šire ako treba - poručio je Marković.

Varaždinska je Čistoća, kako doznajemo, poslala zahtjev za pristup informacija o načinu o zapošljavanja i radnom vremenu Roberta Borovića u OŠ Petrijanec, budući da drži apsolutno neprimjerenim da kao državni službenik vodi privatne polemike tijekom radnog vremena.

Označeno u