"Najgora vlast u povijesti Varaždina - vlasti Habuša, HNS-a i SDP-a - prouzročila sporove veće od 100 milijuna"

vv | 21.7.2018. u 08:32h | Objavljeno u Aktualno

Nezavisna lista Ivana Čehoka, koja je na izborima 2017. osvojila relativnu većinu i najviše mandata te danas ima 10 vijećnika u Gradskom vijeću, povodom zahtjeva  HNS-a i SDP-a da gradonačelnik Ivan Čehok podnese ostavku, ukazala je u priopćenju da je gradonačelnik Ivan Čehok već je jednom dao ostavku, 2011. godine.

- Nakon toga na vlasti je bila upravo koalicija SDP-HNS, koja je u šest godina svojim postupanjem Grad zaplela u sudske sporove, ne poštujući ugovore o zbrinjavanju bala koje je gradonačelnik Čehok potpisao. Vrhovni sud, kao i sada kazneni sud, nisu našli ništa sporno u tim ugovorima; dakle, oni su na snazi. Tako je nakon Čehokove ostavke 2011. godine, rezultat najgore vlasti u povijesti grada - upravo vlasti Habuša, HNS-a i SDP-a, činjenica da grad danas ima dva obveznopravna posla zbrinjavanja baliranog otpada, sa dvije tužbe od preko 100 milijuna kuna, a bale još stoje na istom mjestu, navodi se u priopćenju.

Da bi građanima, kako dodaju, bilo potpuno jasno navode da je gradonačelnik oslobođen krivnje za posao zbrinjavanja bala, odlukom Vrhovnoga suda ugovor o zbrinjavanju je ponovno važeći.

- Međutim, to nije spriječilo Habuša, HNS i SDP da naprave nesagledivu štetu sklapanjem drugoga posla, zbog kojega se sada Grad povlači po sudovima sa zahtjevima od preko 100 milijuna kuna štete i zbog kojeg su izgubili i novac od Fonda od 35 milijuna kuna, koje je prethodno Čehok osigurao, upozorava se.

Nadalje, ukazuje se da je gradonačelnik Ivan Čehok odlukom suda u četvrtak, kao i izmijenjenom optužnicom u svibnju, oslobođen za nekoliko kaznenih djela te se prvotna šteta od preko 50 milijuna kuna na kraju pretvorila u štetu od 5,900.000 kuna, odnosno 1/10 prvotne štete.

- Ostala su još dva kaznena djela za koje je donesena nepravomoćna presuda. Ta dva kaznena djela ne mogu opterećivati grad Varaždin jer se oko toga ne poduzimaju nikakve daljnje aktivnosti. Stoga, suprotno navodima HNS-a i SDP-a, ne samo da bi bilo pogrešno da gradonačelnik podnese ostavku, nego smo dužni učiniti sve da se kazne pravi krivci za ovakvo stanje; oni koji su učinili štetu time što nisu maknuli bale, izgubili 35 milijuna kuna od Fonda i uveli grad u sporove od stotine milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Posebno se naglašava da su  upoznati s detaljima postupka, odnosno da znaju da se nepravomoćna presuda temelji na vještačenjima koja je "sam sud odbacio tijekom postupka".

- Čvrsto vjerujemo da će drugostupanjska odluka suda biti oslobađajuća pa se postavlja pitanje da li će oni koji danas bezglavo jurišaju i tada biti isto toliko glasni u isprici gradonačelniku Ivanu Čehoku, zaključuje se.