Na Korzu predstavljen program stranke "Pametno"

| 24.8.2016. u 14:10h | Objavljeno u Aktualno

ICT sektor u Hrvatskoj i zadnjih godina ubrzano raste, posebno u izvozu, ali nažalost bez puno brige države za probleme ICT poduzetnika te za informatičku pismenost samih građana. To je potrebno promijeniti, država treba biti majka svim poduzetnicima, a posebno onima iz ICT sektora, a ne maćeha, istaknuli su danas Marijana Puljak i Dario Carev iz stranke Pametno, oboje i sami ICT stručnjaci, pred Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu.

Predstavili su svoje kandidate za 3. izbornu jedinicu i najavili da će Pametno inzistirati na informatizaciji i digitalizaciji države, olakšati ICT tvrtkama kreditiranje, uvesti promjene u porezu na dohodak i time omogućiti zadržavanje najboljih informatičara i u Varaždinu i u Hrvatskoj.

- Hrvatsku je potrebno pozicionirati na ICT karti svijeta. Zbog toga će Pametno u partnerstvu s industrijskim udrugama ICT sektora definirati i provesti strategiju afirmacije i pozicioniranja hrvatskog ICT sektora na globalnom ICT tržištu. Imamo kvalitetnih rješenja koje su domaće ICT tvrtke proizvele za državu i ta rješenja je potrebno promovirati u inozemstvu. Sama država mora se potpuno digitalizirati, a građani digitalno opismeniti – rekla je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

- Jedan od bitnih sektora modernih gospodarstava su i startup tvrtke. Premda one pripadaju svim sektorima gospodarstva, u posljednje vrijeme najvažnije su i najviše prepoznate u ICT sektoru. S obzirom da se radi o novim tvrtkama, važno je stvoriti sustav u kojem će se te tvrtke u prve dvije godine poslovanja osloboditi razmišljanja o preživljavanju i usmjeriti prema razvoju. Nadalje, bitno je skinuti stigmu neuspjeha i ohrabriti poduzetnike na djelovanje – istaknuo je prvi na listi u 3. izbornoj jedinici Dario Carev.

Kako smatraju u stranci Pametno, startup tvrtke u ICT sektoru su važne jer daju priliku mladim ljudima da uđu u svijet poduzetništva. Zato planiraju snažnije povezati sveučilišta, koja su nositelj akademskog obrazovanja, s poslovnim inkubatorima kako bi se znanstveni projekti mogli lakše komercijalizirati i prilagoditi tržišnim potrebama.

Također, stranka Pametno će uvesti jednostavan, stabilan i pravedan porezni sustav, koji će investitorima dati sigurnost te omogućiti rast i zapošljavanja. Stoga, planiraju u promjenama poreza na dohodak povećati osobni odbitak na 3600 kuna, uvesti jedinstvenu stopu od 20 posto na dohodak od nesamostalnog rada do milijun kuna godišnje, a za više od milijun kuna bi se uvela druga stopa od 40 posto.

Takav bi sustav potaknuo upravo deficitarne struke, poput ICT-a, da ostaju u zemlji, a ne sele vani, gdje dobivaju puno veće plaće i bolje uvjete, a potaknuo bi i dodatan razvoj takvih djelatnosti kod nas. Potom će smanjiti i porez na dobit s 20 na 15 posto, kao i ukinuti akontacije poreza na dobit za male poduzetnike.