Most prihvatio Plenkovićev prijedlog čime je postignut dogovor

jutarnji.hr | 6.10.2016. u 20:41h | Objavljeno u Aktualno

Most je objavio da je Nacionalno vijeće usvojilo prijedlog usuglašen od strane oba pregovaračka tima sa zadnjeg sastanka održanog u srijedu 5. listopada.

'Zajednička izjava za medije predviđena je za sutra', objavili su još iz Mosta, najavljujući da će tada iznijeti detalje dogovora, piše portal jutarnji.hr

Prema neslužbenim informacijama, navodno je dogovoreno da Most dobije položaj predsjednika Sabora prve dvije godine mandata, mjesto potpredsjednika Vlade u cijelom mandatu te da zadrži četiri ministarska resora, s tim da bi se Ministarstvu zaštite okoliša pridodala energetika, koja je trenutno pod ingerencijom Ministarstva gospodarstva.

Dogovoreni paket između HDZ-a i Mosta, koji je iznesen na posljednjem službenom zajedničkom sastanku, kako doznajemo, uključuje rotirajuće mjesto predsjednika Sabora, što znači da će prve dvije godine na čelu zakonodavnog tijela biti predsjednik Mosta Božo Petrov, a druge dvije glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, iako je, kažu u Mostu, Plenkovićeva ideja bila da Petrov sjedi u Vladi.

Kada je riječ o ministarstvima, Most će dobiti četiri resora, i to Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, kojemu će se pripojiti energetika iz Ministarstva gospodarstva, te Ministarstvo uprave, što znači da ostaju samo bez Ministarstva poljoprivrede i dijela Ministarstva gospodarstva, koje su imali u prošloj Vladi.

U Vladi, doznajemo, neće biti mjesta prvog potpredsjednika, nego “običnog”, a kao praktički već gotovo rješenje spominje se omiški gradonačelnik i treći čovjek u Mostu Ivan Kovačić.