"Mnogi ne posjeduju ni minimum kvalifikacija za gradonačelnika"

M.P./Varaždinske vijesti | 6.5.2017. u 11:19h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Dogodila se inflacija kandidata i listi, u Varaždinu dosad nikad nije bilo toliko osoba koji kroz politiku žele doći u Vijećnicu. Međutim, mnogi ne posjeduju ni minimum kvalifikacija za funkciju gradonačelnika, a neki nose teret određenih kaznenih postupaka zbog kojih ne bi ni trebali biti kandidati - poručio je to jutros potpredsjednik Mosta NL, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav dr. sc. Robert Podolnjak.

On se, kaže, nije kandidirao za gradonačelnika Grada Varaždina jer trenutno profesionalno obnaša dužnost zastupnika, a što smatra nespojivim s dužnosti gradonačelnika.

- MOST NL na lokalne izbore ide s listom za Gradsko vijeće Grada Varaždina, čiji sam ja nositelj, te s listom za Županijsku skupštinu čiji je nositelj Denis Grgurović. Nismo izašli s kandidatom za gradonačelnika i župana ne zato jer ne bismo imali stručne kandidate već zato što se ja kao zastupnik ne mogu kandidirati za gradonačelnika. Smatram to nespojivim dužnostima koje se profesionalno ne mogu istovremeno obnašati - naveo je Podolnjak.

Međutim, poprilično kritično gleda na sedmero kandidata koji ciljaju na čelno mjesto Grada Varaždina.

- Već sam dugo u politici, bio sam član Gradskog vijeća, Županijske skupštine i sada zastupnik u Saboru. Prema tome, znam koliko je odgovorno prihvatiti se neke dužnosti, znam koliko je vremena potrebno da naučite kako funkcionira složeni sustav kako je Grad koji ima veliki proračun, brojne ustanove i trgovačka društva, a tu je i složeni zakonodavni okvir koji morate poznavati. Morate najprije upoznati Gradsko vijeće i na dužnosti vijećnika naučiti što znači Grad, što je proračun, kako se donose odluke, a ne da je prvo što želite biti gradonačelnik - ukazao je Podolnjak.

Napominje kako je za svako radno mjesto potrebno imati nekoliko godina profesionalnog iskustva kojim se dokazuje da je osoba sposobna obnašati neku odgovornu funkciju ili dužnost.

- Ima li pritom na razini Grada ili Županije odgovornija dužnost od funkcije gradonačelnika i župana? Nema. No, mnogi to shvaćaju vrlo olako i kanddiraju se iz političkog hira bez obzira na to smatraju li da imaju kvalifikacije za to. Kako je rekao bivši britanski premijer Tony Blair, bizarno je što se na funkciju premijera mogu osobe koje nemaju prethodno političko iskustvo. To se upravo sada događa u Varaždinu. Dogodila se inflacija kandidata i listi, u ovome gradu dosad nikad nije bilo toliko osoba koji kroz politiku žele doći u Vijećnicu. Međutim, mnogi ne posjeduju ni minimum kvalifikacija za funkciju gradonačelnika, neki pak nose teret svog prijašnjeg odlučivanja zbog čega po meni ne bi trebali biti sudionici ovog izbornog nadmetanja, dok neki nose teret određenih kaznenih postupaka zbog kojih ne bi ni trebali biti kandidati - primijetio je Podolnjak napomenuvši da bi se osobe koje imaju potvrđene optužnice trebale suzdržati od političkog natjecanja sve dok se ta pitanja ne riješe na sudu.

20170506 100843

Grgurović, liječnik u OB Varaždin, ističe da je u MOST-u NL prepoznao potencijal poštenih političara.

- Kada sam iz Zadra došao u Varaždin oduševio sam se nevjerojatnom kvalitetom življenja u gradu i županiji. Međutim, grad i županija u posljednje vrijeme nazaduju u odnosu na susjedne gradove i županije. Građanima mogu obećati da ćemo se pošteno i iskreno boriti za boljitak svih njih i za što bolji prosperitet i život u ovoj županiji - najavio je Grgurović.

Ukratko je i prokomentirao situaciju u OB Varaždin navevši da je ta bolnica od nekad uzorne bolnice u cijeloj državi postala bolnica-slučaj te je izgubila sve projekte po kojima je bila vodeća.

Označeno u