Mladi HNS: Pomozite onima kojima je pomoć potrebna, umjesto da ukidate prava

Varaždinske vijesti | 25.5.2016. u 15:34h | Objavljeno u Aktualno

Interesni odbor Mladih HNS-a uputio pismo Vladi RH koje prenosimo u cijelosti:

Kažu da je u nekim slučajevima najbolje svoje mišljenje zadržati za sebe - ovo nije jedan od tih slučajeva. Zbog svakodnevnog bombardiranja potezima Vlade, koji ne samo da vrijeđaju intelekt, već štete svim stanovnicima naše zemlje, jednostavno više ne možemo šutjeti.

Otkad je sastavljena, Vlada Domoljubne koalicije i MOST-a donijela je mnoge odluke koje utječu na život uglavnom onih kojima je pomoć najpotrebnija – i to negativno. Ukinuta je pomoć djeci s Downovim sindromom, prijeti ukidanje sufinanciranja prijevoza učenika, predloženo je povećanje cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja, novca za asistente djeci s posebnim potrebama u najranijoj dobi - nema. To je samo dio “kolača” koji je našim stanovnicima servirala Vlada, dio koji se tiče socijalnog standarda.

Situacija nije ništa bolja ni kada su u pitanju slobode pojedinca. Kada stigne vijest da Markić organizira prosvjed protiv pobačaja, postavlja se pitanje - nije li normalno da u današnjim vremenima, gdje su informacije dostupne klikom na internetu, žena sama odluči što je za nju najbolji izbor? Nije potrebna gospođa Markić da uvede zabranu, potrebno je samo dobro informiranje, jer svaka osoba je individua za sebe i na njoj je da sama izabere što je stvarno najbolje za nju. Zanimljivo je kako je na istom pohodu gospođe Markić, sudjelovala i supruga premijera Oreškovića, koja je doseljenica iz Kanade – zemlje u kojoj je pobačaj legalan od 1988. godine. Žalosno je što premijer i njegova supruga nisu Hrvatskoj donijeli demokratske navike i visoku razinu tolerancije, po kojima je upravo Kanada poznata.

Pravo na izbor jedno je od temeljnih prava demokracije, ali očito to vladajućima nije u interesu poštovati. Umjesto da Hrvatska napreduje, imamo osjećaj da se vraćamo u minula vremena, u kojima se žena borila za svoje mjesto u društvu, a sloboda govora bio je samo san. Mladi HNS-a ne prihvaćaju takav stav, ne želimo biti dio takve konzervativne države, smatramo da svi stanovnici, svi mladi, zaslužuju bolje za sebe i za svoju budućnost. Ukoliko nam ova Vlada ne može pružiti bolje, ukoliko nemaju znanja, volje i ideja kako poboljšati Hrvatsku, što su i dokazali, neka odstupe i daju priliku onima koji znaju i žele bolje.

Poručujemo vladajućima da postoje gorući problemi koje treba riješiti. Kako će se zaustaviti iseljavanje mladog obrazovanog kadra? Kako će se omogućiti bolji standard stanovnicima? Kada će se vidjeti napokon svjetlija budućnost za sve nas mlade koji još nismo odustali od Hrvatske? To su problemi kojima se treba pozabaviti, a ne ukidanje prava na izbor i ukidanje pomoći onima koji je najviše trebaju!