Mladi HNS-a predlažu da se studentima koji rade uvede radni staž Foto: sofaleggera.com

Mladi HNS-a predlažu da se studentima koji rade uvede radni staž

D.P./Varaždinske vijesti | 12.8.2016. u 11:34h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Mladi HNS-a predlažu da se studentima koji rade uvede radni staž.

- Statistički podaci pokazuju da velik broj studenata, uz redovito studiranje, radi na privremenim ili stalnim poslovima. U postojećem sustavu, posrednik predlaže neto satnicu za pojedine poslove koja se uzima kao referentna kod izračuna naknade za rad studenta, a istu može dogovoriti i student sa poslodavcem. Naknada koju prima za svoj rad izračunava se kao umnožak neto cijene sata rada i broja sati odrađenih u danom periodu. No, na istu se obračunava i posrednička naknada u iznosu od 12%, te doprinos za mirovinsko osiguranje za osobe osigurane u određenim okolnostima u iznosu od 5% i doprinos za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu u iznosu od 0,5%. Trošak poslodavca tako čini neto naknada studenta uvećana za posredničku naknadu, doprinos za mirovinsko osiguranje te doprinos za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu - pojašnjavaju kako bi to izgledalo u svom priopćenju.

- U predloženom modelu Mladih HNS-a preporuča se smanjenje posredničke naknade te plaćanje doprinosa za I. i II. mirovinski stup. Posrednička naknada smanjila bi se sa 12% na 10%. Nadalje, predlaže se izdvajanje za I. mirovinski stup u visini od 7,5%, što bi omogućilo ponder evidentiranja mirovinskog staža u iznosu 0,5, što znači da bi se u slučaju 2 godine rada, studentu evidentirala 1 godina mirovinskog staža. Umjesto doprinosa za mirovinsko osiguranje za osobe osigurane u određenim okolnostima, isti postotak od 5% prenamijenio bi se u izdvajanja za II. mirovinski stup, odnosno mirovinsko osiguranje za starost temeljem individualne kapitalizirane štednje. Doprinos za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu ostaje nepromijenjen u iznosu 0,5% neto dohotka studenta – objasnio je Alen Grabar.

Ovaj model predviđa povećanje izdataka poslodavca u odnosu na trenutačni model za svega 4,7%.

S druge pak strane, u odnosu na redovno zaposlenje, kada se uspoređuju isti neto primici studenta po predloženom modelu i redovnog radnika, studentski radnik je u odnosu na redovnog zaposlenika manji trošak za poslodavca za 19,00%.

Označeno u