Ministrica Divjak podržala listu Matije Posavca za Europski parlament: "To je naš najbolji izbor“ Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Ministrica Divjak podržala listu Matije Posavca za Europski parlament: "To je naš najbolji izbor“

IHR/Varaždinske vijesti | 20.3.2019. u 16:41h | Objavljeno u Aktualno

Ministrica znanosti i obrazovanja dr. sc. Blaženka Divjak podržala je listu HNS-a koju predvodi međimurski župan Matija Posavec prilikom današnjeg predstavljanja programa znanosti, obrazovanja i tehnologije u Kaptol Boutique Cinema.
- Odlučila sam podržati listu jer mislim da je ona naš najbolji izbor. U tome sam imala dva kriterija. Prvi je da se netko tko nas želi zastupati u Europskom parlamentu već dokazao u svojoj struci i u svome poslu. Drugi kriterij jest da dijelimo zajedničke vrijednosti i ciljeve i upravo su ciljevi koji se odnose na obrazovanje i na znanosti te onda i na razvoj društva i gospodarstva, ono u što ja vjerujem – rekla je ministrica.
Divjak ističe da je Posavec, kao župan, obrazovanje, istraživanje i poduzetništvo stavio na prvo mjesto.
- Stipendije, prijevoz, nove škole, ali i novi načini rada daju rezultate: obrazovanje za sve i jednake prilike za sve. I Financial Times prepoznao je da Međimurska županija, ima potencijal i da ima dobro poduzetničko okruženje te je tu županiju nagradio dva puta. S druge strane, Tome Antičić se dokazao kao uspješan ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, gdje se napravio veliki pomak prema izvrsnosti. I kao državni tajnik zadužen za znanost i istraživanje ostvaruje iznimne rezultate. Povukli smo gotovo tri milijarde kuna iz EU fondova, a krenuli smo od nule, ušli smo u najprestižniji svjetski laboratorij CERN – istaknula je Divjak.
Međimurski župan i nositelj liste za EU Parlament Matija Posavec istaknuo je da je ponosan što se njegovom timu novih lica u hrvatskoj politici priključio i nestranački stručnjak Tome Antičić, a izrazio je i zahvalnost na tome što je ministrica Divjak podržala listu za EU parlament koju osobno predvodi.
- U Međimurju osim financiranja udžbenika, svim učenicima srednjih škola omogućili smo potpuno financirani prijevoz autobusom i vlakom do škola, studenti dobivaju jednokratne godišnje potpore iz proračuna Međimurske županije, imamo razvijen model studentskih i učeničkih kredita, dajemo potpore za deficitarna zanimanja… Rezultat takvog pristupa prema obrazovanju su svjetske prvakinje iz biologije, državni prvaci u strojarskim konstrukcijama, matematici, informatici, povijesti ili hrvatskom jeziku i zato sam ponosan da je ministrica Divjak podržala listu koju nosim za Europski parlament – rekao je Posavec.