Ministar Dobrović započeo predstavljanje nacrta novog Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022.

J.Š./Varaždinske vijesti | 30.5.2016. u 14:37h | Objavljeno u Aktualno

U Čakovcu je za gradonačelnike i načelnike s područja četiri županije sjeverne Hrvatske (Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije) održano predstavljanje nacrta novog Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022. kojeg Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uskoro planira uputiti u javnu raspravu.

-Kako bi ispunili preuzete obveze u gospodarenju otpadom potrebno je unaprijediti postojeći sustav. Fokus je na jačanju sustava odvojenog prikupljanja otpada. Ovo je prilika gradovima i općinama da izgrade sustav koji će biti financijski i ekološki održiviji te u skladu s kružnim gospodarstvom kako ga zamišlja Europska unija. Prilika je to i za razvoj sektora otpada i otvaranje novih radnih mjesta u tvrtkama čije je poslovanje vezano uz reciklažu otpada – kazao je Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode.

Ključne mjere nacrta novog Plana su kućno kompostiranje, centri za ponovnu uporabu i gradnja većeg broja manjih reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima.

Ministar je dodao da se planirani centri za gospodarenje otpadom razmatraju na način da se prilagode novom sustavu i smanje kapacitete obrade miješanog komunalnog otpada

-Sustav na kojem radimo jeftiniji je od aktualnog sustava koji se temelji na velikim centrima za gospodarenje otpadom čija gradnja znači i značajno povećanje cijena usluga odvoza otpada. Unaprjeđenje na kojem radimo omogućit će da povećanje cijena odvoza otpada bude manje – objasnio je ministar Dobrović.

naime, Hrvatska se obvezala do kraja 2020. smanjiti količinu biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na 35% količina iz 1997. te smo do 2020. dužni odvojeno prikupljati 50% otpadnog papira, stakla, metala i plastike.

Uspostava kružnog gospodarstva koji je lani predstavila Europska komisija uskoro će biti nova obveza, pa je sada zadnji trenutak za reformu sustava u tom smjeru. Jedan od novih najavljenih ciljeva je da do 2030. čitava EU reciklira 65% komunalnog otpada.