Martinčević: Gradonačelnik ne razumije važnost i značaj sredstava iz EU fondova

| 19.5.2016. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno

U uredu Narodne stranke – Reformisti u Varaždinu, održana je konferencija na temu “Varaždinska županija i europski fondovi” na kojoj su prisustvovali Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti i saborski zastupnik, Natalija Martinčević, potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti, predsjednica Gradske organizacije Varaždin i gradska vijećnica Grada Varaždina te Tomislav Paljak, predsjednik Županijske organizacije Varaždinske županije Narodne stranke – Reformisti.

Na konferenciji se posebno naglasilo kako, prema podacima Instituta za javne financije nisu realizirana sredstva iz europskih fondova za grad Varaždin.

- Prema jasnim transparentnim podacima i prema toj istoj metodologiji recimo Križevci su u istom razdoblju iz europskih fondova povukli 11 milijuna kuna, Koprivnica 10 milijuna kuna, Čakovec 1,3 milijuna kuna, a Varaždin nula kuna – istaknula je Natalija Martinčević, potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti te nadodala kako priopćenje koje je gradonačelnik Habuš poslao ona nebi nikad slala jer samo potvrđuje sve činjenice.

- Podatak da je Agencija Sjever Dan u četiri godine realizirala 4,9 milijuna kuna je sramotan. Također gradonačelnik navodi kako je realizirao Tehnološki Park i to s gradom Varaždinom nema ništa, Grad je po prirodi stvari partner, a to da je grad tu nešto pripremao, aplicirao jednostavno nije tako. Te su projekte odradile druge institucije i ustanove i to sa gradskom upravom nema veze – istaknula je Martinčević te nadodala kako posebno uznemirava činjenica koju gradonačelnik Habuš uporno ponavlja, a to je da Grad i da hoće ne može se prijaviti za projekte, posebno ne velike projekte jer nema u proračunu sredstava za sufinanciranje do punog iznosa.

- Bilo bi dobro da se gradonačelnik upozna s tim jer je očito nešto prespavao. Naime, još od prošle godine temeljem zakonskog prijedloga Narodne stranke reformisti Vlada je osnovala fond za sufinanciranje EU projekata. Fond koji pokriva, sufinancira do punog iznosa svaki projekt koji odobri Europska unija - kazala je Martinčević.

Radimir Čačić je pojasnio da je metodologija za sve ista i upravo prema njoj Varaždin nije povukao niti jedan euro kroz četiri godine, a Varaždinska županija manje od 200.000 €, a samo im je zadatak napraviti projekt.

- Kao i uvijek do sada, službeni podaci potvrdili su sve ono na što upozoravamo: nedostatak vizije, sposobnosti i koordinacije zbog kojeg smo propustili tri godine mogućnosti korištenja EU fondova do sada i nemamo niti jedan ozbiljan projekt za slijedeću godinu koji proizlazi iz vizije razvoja ove županije i realiziran je od ove županije a ne od države ili drugih institucija - rekao je Čačić.

Istaknuo je da svatko zna koristiti proračun građana koji uplaćuje u budžet, ali u ovoj županiji očito nitko na razini županijske vlasti, ne zna uzeti niti dio kolača od 10,3 mld € koji za Hrvatsku stoje na raspolaganju sposobnim županima, gradonačelnicima i načelnicima. Sposobnost izvršne vlasti vidi se upravo u tome da multiplicira sredstva proračuna, a proračun koristi samo onda kad se fondovi ne mogu koristiti, što je prvo pravilo ponašanja svih tranzicijskih zemalja Europske unije.

- Kao voditelj izaslanstva Hrvatskog Sabora za 18 zemalja srednjeeuropske inicijative i član Odbora za regionalni razvoj i europske fondove zatražio sam od Vlade Republike Hrvatske na sastanku s predstavnicima i potpredsjednikom Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta za Hrvatsku da se u najkraćem roku izvrši promjena namjene europskih sredstava u dijelu koji bi omogućio korištenje tih sredstava u izgradnji osnovnih i srednjih škola, posebno potaknut činjenicom da Varaždinska županija nije realizirala niti jedan projekt po modelu JPP-a nakon realizirane 33 škole i dvorane u vremenu kada sam bio župan - zaključio je izlaganje Čačić.