Marković: Zašto se Stričak postavlja kao „odvjetnik“ gradske vlasti?

vv | 17.12.2017. u 15:46h | Objavljeno u Aktualno

Postavljajući se u ulogu „odvjetnika“ aktualne gradske vlasti, Stričak izvlači riječi iz šireg konteksta moje izjave da bi dokazao moju navodnu „zločestoću i zloćudnost“, tvrdi predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković u reagiranju na subotnji istup Anđelka Stričaka, saborskog zastupnika i predsjednika Županijske organizacije HDZ-a.

Stričak je, kako dodaje Marković, ničim izazvan reagirao na njegovu  izjavu od petka, i to mimo dobrih političkih običaja jer županijski predsjednik odgovara gradskome, čime isključuje stranačkog kolegu i predsjednika gradskog HDZ-a.

Marković, nadalje, objašnjava svoje izjave zbog kojih je reagirao Stričak.

-Bit ću vrlo jasan: govoreći o idolopoklonstvu, konkretno sam mislio po meni neprimjeren doček pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu, koji je nedavno imao koncert u Varaždinu. Riječ je o čovjeku kojemu demokratske zemlje ne dopuštaju koncerte jer u nekim pjesmama širi mržnju, ukazuje Marković, napominjući da je Stričak bio u prvim redovima na spomenutom koncertu.

Glede svoje izjave o „puzajućoj fašizaciji društva“, smatra da je to vidljivo svima  koji prate politička zbivanja u Hrvatskoj.

-Kad se država, nacija i veliki vođe, bivši i sadašnji, stavljaju iznad prava građanina – pojedinca, onda su to počeci totalitarnog režima. Kad vam rigidni konzervativci, kao što je Ladislav Ilčić postanu savjetnicima ministara kulture, kad se toleriraju ustaški pozdravi i revidira povijest, kad se šatorima na ulici ucjenjuje demokratski izabrana politička garnitura, onda je to naznaka jako „dobroćudnog društva“, veli Marković.

Isto tako, kako ukazuje, desne udruge i pojedinci u vlasti ne daju predsjedniku stranke Stričaka i hrvatskome premijeru da ratificira Istambulsku konvenciju.

-Zašto? Možda zato jer u njihovim redovima ima župana zlostavljača žena, dožupana koji mlate novinare, a kojima Andrej Plenković ne može stati na kraj?! Gradska vlast nije reagirala kad su građani Varaždina bila izvrgnuti porugama dok su palili svijeće ispred varaždinske sinagoge povodom obljetnice Kristalne noći. O svemu ovome varaždinski SDP pod mojim vodstvom ima obavezu javno govoriti, naglašava predsjednik varaždinskog SDP-a.

Glede članstva u NO Termoplina, drži da je naknada koju primaju članovi Nadzornog odbora previsoka.

-I zato sam zatražio Upravi da smanji naknadu na primjereniji iznos. Kao član NO Termoplina zastupam interese Grada, ali prvenstveno poduzeća koje je iznimno važno za naš grad, veli Marković.

Drži da bi se Stričak trebao malo bolje uputiti u teme koje otvara jer je „on taj koji svojom retorikom sve nas zajedno vraća u prošlost, a druge proziva za taj „krimen“.

- A varaždinski SDP i ja osobno želimo se baviti temama važnim za budućnost i bolji život naših sugrađana, što sam i naglasio na spomenutoj konferenciji za medije, podsjeća Marković, koji na kraju svima želi sretan Božić i uspješnu 2018. godinu, a posebno saborskom zastupniku Stričaku, koji „vodi županijsku (a ne gradsku) organizaciju HDZ – a, stranku koji je osnovao nekadašnji drug i NOB – ovac, partizanski general Franjo Tuđman“.