Marković: Tražili smo u proračunu povećanje novaca za poljoprivredu i obrazovanje, što je i prihvaćeno Foto: HSS Varaždinske županije

Marković: Tražili smo u proračunu povećanje novaca za poljoprivredu i obrazovanje, što je i prihvaćeno

Varaždinske vijesti | 30.11.2018. u 13:21h | Objavljeno u Aktualno

Klub Hrvatske seljačke stranke podržao je proračun Varaždinske županije za 2019. na sjednici Skupštine održane u četvrtak u Varaždinu, budući da su prihvaćene inicijative stranke za osiguranje značajnih sredstava za poljoprivredu kao i inicijativa da se u narednim godinama povećavaju sredstva za vatrogastvo. Osim toga, u HSS-u drže da se proračunom izdvaja najviše sredstva za obrazovanje te posebno ističu daleko najbolji projekt u području obrazovanja u našoj županiji, a to su Centri izvrsnosti na koje možemo biti posebno ponosni. Založili su se za povećanje sredstava koji se izdvajaju za Centre izvrsnosti te za samo povećanje broja Centara izvrsnosti u Varaždinskoj županiji.

Napominju kako postoje elementi i stavke proračuna koje bi u HSS-u drugačije postavili, kao npr. povećanje sredstava za ostale sportove osim nogometa, kojima se bavi veliki broj djece i imamo izuzetno uspješne klubove i pojedince, ali zbog izdvajanja u obrazovanju, konkretnih projekata i odnosa prema poljoprivredi, proračun su podržali.

Predsjednik Županijske organizacije HSS-a Varaždinske županije Darko Marković naveo je dva glavna razloga za prihvaćanje proračuna za 2019. kao i projekcije proračuna za 2020. i 2021. godinu.

– Proračunom je planirano puno konkretnih projekata koji će žiteljima Varaždinske županije omogućiti bolji i kvalitetniji život u županiji. Drugi je razlog taj što smo na prijašnjim sjednicama Županijske skupštine pokrenuli neke inicijative i koliko možemo vidjeti u proračunu, te su inicijative ovaj put podržane – izjavio je Marković.

Uz to što poljoprivreda dobiva povećana sredstva kao i u ovoj godini koja je na izmaku, zadovoljan je statusom kojeg vatrogasci ponovno dobivaju u Županiji i županijskom proračunu.

– Vatrogastvo je jedina snaga koja može pomoći ljudima u nevolji. Tražili smo da se iznos za naše vatrogasce poveća i možemo vidjeti da su proračunom za 2019. godinu izdvajanja na našu inicijativu zaista i povećana. Nadamo se da će ta sredstva rasti i dalje, i na području vatrogastva, ali i na području poljoprivrede, kako bi se zadržala poljoprivredna proizvodnja na području Varaždinske županije – zaključio je Marković.

Dodajmo i da je Marković, u ime općina Mali i Veliki Bukovec, tijekom aktualnog sata podsjetio na vrlo važnu temu iskorištavanja ogromnog energetskog potencijala geotermalnog polja Lunjkovec-Kutnjak na kojem se nalaze te dvije općine i dio Grada Ludbrega.

– Već dugi niz godina pokušavaju se napraviti preduvjeti za iskorištenje tog potencijala, ali do sada se ništa nije dogodilo. Općina Mali Bukovec napravila je sve što je u njenoj moći poput pripreme prostornih planova. Nažalost, kao male općine više od toga ne možemo i postavljamo pitanje može li se Varaždinska županija aktivnije uključiti i na koji način? – zapitao se Marković dodavši da po uzoru na neke austrijske pokrajine i Varaždinska županija treba iskoristi sve potencijale za proizvodnju 'zelene' energije.

Na njegovu inicijativu pozitivno je reagirao župan Radimir Čačić koji je potvrdio da Varaždinska županija kreće intenzivno u projekte korištenja geotermalne energije za što će se, prema najavama, osigurati podrška s nacionalne razine. Ujedno je najavio da će u tim poslovima Marković biti uključen kao pomoćnik župana.

hss_2.JPG