Josip Križanić Foto: VV arhiva

Križanić: Zakon o OPG-u omogućit će održivo gospodarenje i samozapošljavanje

Varaždinske vijesti | 13.3.2018. u 15:04h | Objavljeno u Aktualno

HDZ-ov saborski zastupnik Josip Križanić u saborskoj je raspravi o konačnom prijedlogu Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu istaknuo da je on dobar i da će ga Klub HDZ-a podržati.

Križanić je u svom izlaganju rekao da je, s obzirom na veliku važnost OPG-ova za hrvatsku poljoprivredu, ali i veliku zainteresiranost javnosti zbog njegovog donošenja po prvi put, Ministarstvo poljoprivrede provelo najširu moguću raspravu do ovog konačnog prijedloga, kako bi ovaj Zakon dobio čim širi konsenzus.

–  Upravo ova tržišno orijentirana poljoprivredna gospodarstva koja ostvaruju prihod od svoje djelatnosti konkuriraju drugim organizacijskim oblicima poljoprivrednika, te je i iz toga razloga bitan zakonski propis koji će im stvoriti približno jednake uvjete poslovanja u našoj zemlji – rekao je Križanić te dodao da je namjera Zakonom dati primjerenu motivaciju da jedna obitelj upravlja jednim OPG-om kako bi se omogućilo održivo gospodarenje i samozapošljavanje članova obitelji uz destimuliranje usitnjavanja proizvodnih resursa.

Križanić je najavio da će Agencija za plaćanje unutar vlastitih aktivnosti pozivati poljoprivrednike koji imaju ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva veću od 3.000 eura na usklađivanje s ovim zakonom na principu dobrovoljnosti. Ako netko ne želi ući u registar OPG-ova, morati će uskladiti svoje resurse s odredbama zakona. Daje se podrška OPG-ovima da im u radu na sezonskim i povremenim poslovima smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa.

Kako se ne bi stvorila porezna praznina za OPG-ove čija je ekonomska veličina gospodarstva manja od 3.000 eura, a kojima obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede nije glavna djelatnost, propisana je mogućnost da se takav OPG upisuje u Upisnik poljoprivrednika koji vodi Agencija za plaćanje sukladno Zakonu o poljoprivredi.

Križanić je, govoreći o prijedlogu Zakona, naglasio da obveze koje nastaju u obavljanju gospodarske djelatnosti poljoprivrede odgovara nositelj OPG-a cjelokupnom svojom imovinom. Ovrha protiv nositelja OPG-a ne može se provesti na dijelu poljoprivrednih resursa upisanih u Upisnik OPG-ova koji su nužni za obavljanje njegove gospodarske djelatnosti poljoprivrede ako mu je ta djelatnost glavni izvor sredstava za život, niti se može provesti na nekretnini koja je u vlasništvu nositelja OPG-a i članova OPG-a, a u kojoj ovršenik stanuje.

U slučaju kada OPG posjeduje žive životinje, radi osiguravanja održivosti osnovnih aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, omogućava se otvaranje zaštićenog računa kojim se onemogućava pljenidba cjelokupnih novčanih sredstava nositelja OPG-a radi potrebe redovnog financiranja opskrbe hrane i druge skrbi za žive životinje, te su definirani iznosi sredstava koja se izuzimaju od ovrhe u svrhu osiguranja primjerene skrbi za životinje.

– Namjera je Zakonom o OPG-u na nedvojben način u narednom vremenskom razdoblju otvoriti mogućnost proširenja obuhvata poljoprivrednih djelatnosti kojima se u dopuštenom obliku može baviti OPG, potaknuti OPG-ove na razvoj vlastitih kapaciteta u proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i pružanja usluga OPG-a u poljoprivredi i s njom povezanim djelatnostima na načine koji omogućuju bolje korištenje proizvodnih kapaciteta te bolje korištenje znanja, vještina i rada članova OPG-a. Mnoge dosadašnje vlade pokušale su donijeti Zakon o OPG-u. Dugo je vremena trebalo da OPG-i dobiju svoj zakon i zato želim jasno reći da je jako dobro što se ovoj zakon našao u proceduri, on je dobar i Klub HDZ-a će ga podržati – zaključio je Križanić u saborskoj raspravi o konačnom prijedlogu Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Označeno u