Koordinacija udruga branitelja poslala novo otvoreno pismo Plenkoviću zbog HAVC-a Foto: Koordinacija Udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata

Koordinacija udruga branitelja poslala novo otvoreno pismo Plenkoviću zbog HAVC-a

Varaždinske vijesti | 17.10.2016. u 15:47h | Objavljeno u Aktualno

Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata ponovno je poslala otvoreno pismo mandataru Vlade Andreju Plenkoviću vezano na rad Javne ustanove Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Plenkoviću su uz otvoreno pismo poslali i novu kaznenu prijavu protiv UO HAVC-a i cijelog vodstva HAVC-a, kao i novo otvoreno pismo Nini Obuljen.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

Kako smo se i Vama osobno obraćali višekratno (prvi put 6. rujna 2016.godine), smatramo kako je hrvatska javnost sada iscrpnije informirana o kriminalu i teškim kršenjima zakona u radu Javne ustanove HAVC. Tako nešto niti su europske još manje hrvatske vrednote za koje smo se izborili u Domovinskom ratu, a koje biste Vi kao budući predsjednik Vlade Republike Hrvatske trebali vrednovati. Temelje ove države postavili su hrvatski dragovoljci i branitelji u Domovinskom ratu te bez lažne skromnosti da nas nije bilo niti Vi danas ne biste imali mogućnost sastavljati novu Vladu Republike Hrvatske.
U petak 14. listopada poslali smo Vam dokumente nadzora nad zakonitošću rada HAVC-a. Ljudi iz HAVC-a , Ministarstva kulture, ali i DORH-a, USKOK-a i MUP-a RH dostavili su kako nama tako i medijima desetke dokumenata koji dokazuju činjenje najtežih oblika kriminala.
Dokumentirano je dokazano više od 100 (!!!) teških kršenja Zakona u HAVC-u i protuzakonite milijunske isplate.
Također u petak, 14. listopada primili smo službenu obavijest o daljnjim koracima u istrazi kriminala u HAVC-u. U međuvremenu smo primili nove dokumente i dokaze o kriminalu u HAVC-u.
U Vukovaru , na dan pogibije hrvatskog heroja Blage Zadre, dogovorili smo slijedeće korake Udruga, obzirom kako do sada, institucije države nisu obavljale svoj posao.
Ovo uistinu nećete vjerovati: HAVC je 23.09.2016. donio odluku da ponovo financira producenta filma "15 minuta-Masakr u Dvoru", "NUKLEUS FILM" što je temeljem čl.6. Pravilnika izričito zabranjeno.
UO HAVC-a je nakon toga , na konferenciji za novinare 14.10.2016.godine tvrdio kako je sve to legalno!!!
HAVC nije demantirao ništa , samo je prijetio tužbama onima koji su javnosti dostavili negativne nalaze nadzora i dokaze njihovog kriminala!
Ono što za razumijevanje ovog slučaja trebate znati jest kako je UO HAVC-a višekratno odbio postupiti po Zakonu i smijeniti ravnatelja HAVC-a Hribara.
Razlog je sasvim očit : ČLANOVI UO HAVC-a, suprotno Zakonu, čl. 21. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti preko svojih udruga , tvrtki kojima su suvlasnici i članova najuže obitelj ; i supruga i djece , do sada su protuzakonito od HAVC-a primili VIŠE DESETAKA MILIJUNA KUNA!
Sav taj kriminal i otvorenu antihrvatsku djelatnost pokriva i neuspješno pokušava braniti članica Upravnog odbora HAVC-a Nina Obuljen.
Uistinu nam nije jasno, kako i zašto se gospođa Nina Obuljen, kao nekadašnja visoka dužnosnica Ministarstva kulture, upušta u lakoprovjerljive i prozirne laži te pri tome zloupotrebljava i spominje okolo Vaše ime. Jednako tako i vodstvo HAVC-a!
Svaki od dokumenata , svaki od , redom izrazito negativnih nalaza nadzora jednoznačno i jasno govore kako je u HAVC-u na djelu organizirani kriminal najširih razmjera. U prilogu ovog pisma dostavljamo Vam na znanje dopunu kaznenoj prijavi koju smo podnijeli prije nekoliko dana, priopćenje Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga te otvoreno pismo gospođi Obuljen na koje se u svojim mnogobrojnim javnim i medijskim nastupima nije očitovala niti odgovorila, a koje sadržava itekako važna pitanja na koja hrvatska javnost i mi hrvatski dragovoljci i branitelji imamo pravo dobiti odgovore. Također svu opsežnu dokumentaciju vezanom uz aferu HAVC dostavili smo i svim saborskim zastupnicima.
Taj zadnji slučaj, ponovnog financiranja producenta koji je, po tvrdnjama samog vodstva HAVC-a, "prevario HAVC", ne ostavlja nikakvog prostora sumnji.
Potez govori o nevjerojatnoj bahatosti i bezobrazluku. Emisari koji su nas posjećivali usudili su se, nama hrvatskim braniteljima, prijetiti i smijati se u lice kako im ne možemo ništa jer će u novoj vladi imati svog čovjeka. Da nije toga, ne bi se usudili, na takvo očito kršenje Zakona i takvu drskost i bezobrazluk!
Molimo Vas da se u sve osobno uvjerite. Od Vas, sa pravom očekujemo da ovakve kriminalne i za Hrvatsku pogubne pojave zaustavite, a njihove nositelje sankcionirate. Promoviranje i podrška osoba koje su prikrivale i podržavale kriminalne radnje u HAVC-u, uvjereni smo ne može i ne smije biti politika hrvatske vlade. Podsjećamo Vas kako se glavni tajnik HDZ-a gospodin Gordan Jandroković tijekom kampanje, ogradio u ime novog HDZ-a od podrške Hrvoju Hribaru od strane g. Jasena Mesića nakon skandala sa antihrvatskim pamfletom „15 minuta-Masakr u Dvoru“.
Afera HAVC je lakmus papir koji će pokazati smjer u kojem ide Hrvatska. Je li to smjer prema „balkanskoj krčmi“ u kojoj nadležna tijela pokrivaju kriminal, jer u njemu sudjeluju i primaju milijune kuna kao što je slučaj sa UO HAVC-a, ili prema HRVATSKOJ DOMOVINI uređenoj državi koja poštuje europske vrednote i u kojima se svaki i najmanji kriminal te njihovi nositelji odmah sankcioniraju, a ni u kom slučaju promoviraju.
Sa cijelim skandalom ćemo upoznati Predsjednicu Republike i zatražiti zaštitu vrednota na kojima počiva Hrvatska te sankcioniranje kriminala u HAVC-u.

Za koordinaciju Udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata
Zorica Gregurić