Konstituirana Županijska skupština: Predsjednik Runac, a potpredsjednici Sabati i Šalig

| 20.6.2017. u 12:04h | Objavljeno u Aktualno

Izborom HDZ-ovog Alena Runca za predsjednika danas je konstituirana Županijska skupština Varaždinske županije. Naime za Runca je glasalo 39 vijećnika, a dva su bila suzdržana dok su za potpredsjednike izabrani, također s 39 ruku "za" i dvoje suzdržanih, Zvonimir Sabati (HSS) i Krešimir Šalig (SDP).

Svoj mandat je po sili zakona stavio u mirovanje župan Radimir Čačić pa je umjesto njega u Skupštinu ušao Nenad Košćak, a umjesto Čačićevih zamjenika Tomislava Paljaka i Roberta Vugrina u Skupštinu su ušli Mihael Liber i Vlasta Cindrić. Kod Reformista je umjesto Romana Streleca u Skupštinu ušao Davor Golub dok ministra Predraga Štromara mijenja Božidar Hajsok.

U dvorani varaždinske Županijske palače bili su prisutni svi članovi Županijske skupštine, njih 41 od kojih je osmero vijećnika iz HNS-a, šestero SDP-a, troje HSS-a te po jedan iz Hrvatskih laburista i HSU-a. Također, 12 je vijećnika iz HDZ-a, jedan iz HSLS-a, sedmero je Reformista te su dvojica iz Živog lista.

Novoizabrani predsjednik Alen Runac je naglasio da se veseli zajedništvu koje se danas vidjelo na sjednici, a to je dokaz da su svi spremni podržati projekte i svi su spremni pokrenuti Varaždinsku županiju.

-Siguran sam da ako ovako složno svi pokušamo napraviti i pokrenuti Varaždinsku županiju rezultati će nakon četiri godine biti vidljivi i mjerljivi - rekao je Runac.

Vijećnicima se obratio i župan Čačić koji je istaknuo da je došlo vrijeme da se prekine dugogodišnja nespremnos na donošenje važnih odluka.

-Imamo stožernu stranku u državi, HDZ, koja će stati iza interesa građana ove županije, imamo strateškog partnera te stranke HNS s dva ministra iz Varaždinske županije. Imamo podršku u županiji na projektima svih relevantnih političkih partnera te ne sumnjam da će i velika stranka lijevog centra biti spremna podržati sve što je važno za županiju - rekao je Čačić.

Među ostalim, predložio je i dopunu dnevnog reda konstituirajuće sjednice s dvije točke pa je jednoglasno odlučeno da on posao župana ne obavlja u radnom odnosu već samo za naknadu koja bi iznosila oko 7.000 kuna, a čime će se ostvariti uštede od oko milijun kuna u četiri godine mandata.

Također, većinom glasova, uz suzdržani HNS iz kojeg ne podupiru hitnost donošenja te odluke, smanjen je i broj upravnih odjela Varaždinske županije s osam na šest.

-Bolje je imati manje ljudi i to kvalitetnih te ih bolje platiti - rekao je Čačić, dodavši da neće više ići tako te da ga je u Županiji dočekalo 101 zaposlen, a kao primjer naveo Međimursku županiju koja normalno funkcionira s njih 45.