Klub vijećnika HDZ-a o novom zaduženju: Iz moralnih razloga ne možemo prihvatiti ovaj prijedlog! Foto: Krešimir Đurić

Klub vijećnika HDZ-a o novom zaduženju: Iz moralnih razloga ne možemo prihvatiti ovaj prijedlog!

V.M./Varaždinske vijesti | 15.9.2016. u 11:36h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici na sjednici Gradskog vijeća u tijeku je rasprava oko rebalansa proračuna zbog donošenja odluke o novom kreditnom zaduženju Grada Varaždina kako bi se riješio problem baliranog otpada u Brezju.

Priopćenjem je reagirao Klub vijećnika HDZ-a navodeći kako ne mogu prihvatiti prijedlog gradonačelnika o izmjenama i dopunama proračuna Grada Varaždina, niti odluku o zaduženju grada Varaždina.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Razloga za ovakvu odluku ima više i možemo ih razvrstati na pravne, ekonomske ali i moralne.
Prvo, pravni razlozi sastoje se u činjenici da kreditno zaduženje koje predlaže gradonačelnik nije u svrhu kapitalne investicije odnosno ulaganja. Dakle, Zakonom o proračunu jasno je propisano što je kapitalna investicija, pa tako zakon jasno kaže između ostalog: „kapitalna investicija je ulaganje u zemljište, građevine.“ Slažem se da bi mogli navedeno podvesti pod pojam kapitalne investicije, međutim, gradonačelnik prešućuje odnosno ne navodi da grad uopće nije u poziciji da ulaže u zemljište, već će eventualna kreditna sredstva preusmjeriti zajednici ponuditelja. Dakle, laički rečeno nije grad nositelj investicije, već će sredstva samo proslijediti zajednici ponuditelja. S druge strane, namjena kredita nije investicija već usluga.
Obzirom na navedeno, prijedlog gradonačelnika ako danas prođe na ovom vijeću, zasigurno neće proći na Vladi, jer ne ispunjava uvjete propisane za zaduženje, odnosno isto ne predstavlja kapitalnu investiciju prema Zakonu o proračunu.
Također, a ne manje bitno, ističemo kako Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za obavljanje baliranog miješanog komunalnog otpada s područja Grada Varaždina (službeni vjesnik 2/13) nije u skladu s Zakonom o proračunu. Naime, u proračunu nisu u to vrijeme bila osigurana sredstva. Drugim riječima u natječaju za koncesiju navodi se kako će se usluga naplaćivati od korisnika usluge, dok u odluci o tome nema riječi. Prema tome, već kod raspisivanja obavijesti o davanju koncesije dana 01. listopada 2012. godine bilo je razvidno da će u konačnici cijeli trošak snositi Varaždinke i Varaždinci.
Drugo, postavlja se pitanje ekonomske isplativosti. Naime, cijena koju navodi gradonačelnik dvostruko je veća od ponuđene tržišne cijene.
Također, zašto prije pet godina nije predložio ovakvo rješenje? Na što smo izgubili 5 godina za vrijeme mandata HNS-a i SDP-a. Forsira se od samog početka koncesiju, iako su dva SDP-ova ministra (gđa. Holi i g. Zmajlović) te jedan MOST-ov (g. Dobrović) poručili da ako grad želi sufinanciranje Fonda da se mora krenuti rješavanju bala sanacijom, a ne koncesijom.
Klub vijećnika HDZ-a je još početkom 2012. godine predlagao rješenje za bale. Prijedlog se sastajao od toga da se spor između grada i MBO-a nastavi, da MBO svojom imovinom jamči ako izgube spor da će grad postati vlasnik nekretnina odnosno MBO tvornice,, a potom da se bale predaju U MBO. Da se tada prišlo rješavanju navedene problematike u tom smjeru veći bi odavno bile riješene i ne bi imali sve te pravne zavrzlame ne bi se zagađivalo tlo, voda i zrak i sl. Da se tada prišlo rješavanju bala na taj način ne bi trebalo biotehnološkom parku platiti odštetu šest milijuna kuna, platiti troškove odvjetniku tri milijuna kuna, raskinuti ugovor s biotehnološkim parkom …, a i ne bi se izgubilo sufinanciranje Fonda u iznosu od 37 milijuna kuna.
Predlagali smo da se raskine koncesija, da država preuzme brigu o balama, odnosno da financiranje ide putem EU fondova, i Fonda za zaštitu okoliša, kao što je to Samobor riješio.
Sada prozivate HDZ da ne predlaže rješenja. HDZ je predložio nekoliko rješenja, nekoliko sam navela prije, ali sva ste odbili. Gradonačelnik cijelo vrijeme inzistira na koncesiji. Isti je izabran od strane građana na temelju obećanja da ćete riješiti bale. Bale su i dalje tamo, samo se problem zakomplicirao.
Treće, odnosno treći razlog zbog kojeg ne možemo prihvatiti prijedlog gradonačelnika, jest činjenica da nije u redu nekoliko mjeseci prije izbora zadužiti Varaždinke i Varaždince za više od 80 milijuna kuna. Takvo rješenje moglo se predložiti prije 5 godine ili prije 3 godine.
Gradonačelnik je igrao igrokaz, osnivao povjerenstva, organizirao prosvjede protiv samog sebe, prebacivao odgovornost, sada piše pisma sam sebi, ali problem nije riješio.
Iz svih navedenih razloga Klub vijećnika HDZ-a ne može prihvatiti da se interes pojedinaca iz redova SDP-a i HNS-a prelamaju na leđima Varaždinki i Varaždinaca i da naši građani to u konačnici plate više od 80 milijuna kuna.