Johann Marx, veleposlanik Južnoafričke Republike u službenom posjetu Varaždinu

| 2.6.2016. u 18:19h | Objavljeno u Aktualno

U Gradskoj vijećnici Vjeran Radelić, zamjenik gradonačelnika primio je Johanna Marxa, veleposlanika Južnoafričke Republike za Republiku Hrvatsku koji je bio u službenom posjetu Varaždinu.

Veleposlanik Južnoafričke Republike je nerezidentni veleposlanik sa sjedištem veleposlanstva u Budimpešti, a ovo mu je bio prvi posjet Varaždinu.

– Posjećujem sve hrvatske gradove, a o Varaždinu sam puno čuo, o njegovoj ljepoti i povijesti u što sam se i sam želio uvjeriti. Došao sam i zato što želim pojačati gospodarsku suradnju Južnoafričke Republike i Hrvatske. Saznao sam da imate tvrtki s kojima bi se mogli povezati na temelju infrastrukturnih projekata ne samo u Južnoj Africi, već i na cijelom kontinentu – rekao je veleposlanik Marx dodavši kako i oni imaju veliki priljev migranata iz cijele Afrike i smatraju da bi im trebalo osigurati zapošljavanje u vlastitim zemljama kako ne bi trebali migrirati, a suradnja hrvatskih i južnoafričkih tvrtki bi mogle u tome pomoći.

Zamjenik gradonačelnika istaknuo je zadovoljstvo razgovorom te je veleposlanik izrazio želju da uskoro, s obzirom da je ovo bio tek prvi i kratak posjet, organiziraju susret s gospodarstvenicima o uključivanju u infrastrukturne projekte u cijeloj Africi.

-To je mogućnost da naše tvrtke uspostave kontakte i razviju posao na tržištima na kojima nisu bile prisutne. Tamo je osnovana banka s velikim financijskim potencijalom da se pomogne onim državama koje se ne mogu financirati preko Svjetske banke. I tu je mogućnost financiranja svih tih infrastrukturnih projekata, a tu naši poduzetnici imaju i iskustva i reference. Na našim tvrtkama je da pronađu svoj interes – rekao je zamjenik gradonačelnika dodavši da se razgovaralo i o kulturnoj i obrazovanoj suradnji s obzirom da južnoafrička sveučilišta već imaju kontakte s hrvatskima, a postoji i mogućnost uključivanja gostiju u Špancirfest i Varaždinske barokne večeri.