Jenkač: Reformisti ili ne znaju propise ili namjerno iznose neistine Foto: VV arhiva / ilustracija

Jenkač: Reformisti ili ne znaju propise ili namjerno iznose neistine

I.D./Varaždinske vijesti | 6.5.2016. u 12:29h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je u četvrtak Klub vijećnika SDP-a i Narodne stranke - Reformisti Grada Novog Marofa prozvao novomarofskog gradonačelnika Sinišu Jenkača zbog toga što za grad Novi Marof nije proglašena elementarna nepogoda, danas je priopćenjem reagirao i Jenkač.

Podsjetimo, vijećnici SDP-a i Reformista prozvali su Jenkača da je neproglašenjem elementarne nepogode nanio dodatnu štetu svojim sugrađanima.

>> Novomarofski Reformisti i SDP: Nesposobnost novomarofske vlasti za osnovne funkcije

Odgovor Siniše Jenkača donosimo u cijelosti:

Iako mi nikada nije namjera i cilj odgovarati na neozbiljne i besmislene navode, kakvim obiluje jučerašnje priopćenje Narodne stranke – reformisti, zbog zaštite građana Novog Marofa kao njihov gradonačelnik moram reagirati na niz neistina i netočnih navoda u tom priopćenju.

Priopćenje Reformista pokazalo je ili osnovno nepoznavanje način funkcioniranja lokalne uprave i samouprave ili namjerno iznošenje neistina i obmanjivanje javnosti. Ako je riječ o nepoznavanju propisa onda to još mogu razumjeti iako nije baš uputno baviti se politikom, a ne znati osnovne stvari jer će u konačnici posljedice snositi većinom građani. No, ako je i pitanje namjerno iznošenje neistine onda je situacija mnogo ozbiljnija i građani s pravom mogu biti zabrinuti je li netko spreman namjerno lagati kako bi sakupio jeftine političke bodove.

Ispravljam netočnu tvrdnju ili neznanje reformista da „su skoro sve općine i gradovi u napoj županiji proglasili elementarnu nepogodu“. Naime, elementarnu nepogodu može proglasiti samo župan koji je to i učinio za 20 općina i 4 grada s područja županije.

Ispravljam i netočnu tvrdnju ili neznanje reformista da „to nije uradio (misli se na proglašenje elementarne nepogode) gradonačelnik sa svojim povjerenstvom“, jer ponavljam, elementarnu nepogodu može proglasiti samo župan.

Ispravljam i netočnu tvrdnju ili neznanje reformista koji su pozvali Gradsko vijeće da hitno poduzme korake oko proglašenja elementarne nepogode“ jer to nije u njihovoj ingerenciji i nemaju nikakve ovlasti za tako nešto.

S druge strane podsjećam da elementarna nepogoda nije proglašena za Novi Marof, kao i Varaždin te Trnovec Bartolovečki i Gornji Kneginec, jer procjene šteta ne premašuju 20 posto iznosa proračuna što je zakonska osnova za proglašenje elementarne nepogode. Sve ostalo, iznošenje netočnih podataka, bilo bi kršenje zakona što za sobom nosi posljedice i sankcije.

No, dok kolegama „političarima“ iz Narodne stranke – reformisti ostavljamo vremena da se educiraju i nauče osnove, ova je gradska vlast odlučila pomoći građanima Novog Marofa u skladu sa svojim mogućnostima. Kao što je reformistima dobro poznato pozvalo smo građane da do utorka, 10. svibnja, prijave štete, i ukoliko od središnjih državnih tijela dođe do potvrde elementarne nepogode za Varaždinsku županiju, pomoći će i gradska vlast u skladu s
mogućnostima proračuna.