Istupi koji ruše vjerodostojnost

Napisao/la: -
Istupi koji ruše vjerodostojnost Foto: reformisti

Istup potpredsjednice reformista i saborske zastupnice Natalije Martinčević o ostvarenjima tzv. vertikale vlasti Kukuriku koalicije u Varaždinu i Varaždinskoj županiji potpuno je promašen. Naravno, ne zato što je ovaj dio Hrvatske nešto osobito dobio ili se razvio u zadnje četiri godine, budući da se oko toga može i treba uistinu kritički, ali i odmjereno govoriti. Razlog promašenosti njezinog istupa prije svega leži u jednostavnoj činjenici da je i ona, kao i većina njezinih kolega iz vodstva reformista, bila do lani dio te ekipe koja, kako kaže, gotovo ništa nije napravila!

Štoviše, svi skupa bili su bliski suradnici, a neki su još i danas, pa makar samo formalno. Tako je upravo Martinčević još i danas zamjenica „nesposobnoga“ varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša, pa smo zato često svjedoci šizofrenih situacija u Varaždinu. Naime, kad gradonačelnik i napravi nešto ozbiljno i vrlo zahtjevno, kao što je plan zbrinjavanja baliranog otpada u Brezju, njegova zamjenica odmah to omalovažava. I to ne samo u Varaždinu, nego i u Hrvatskom saboru, kao što to zorno govori njezini upiti ministru zaštite okoliša i prirode iz kojih se jasno vidi da zapravo želi propast plana, samo da Habuš ne uspije, pa makar bale i dalje ležale u Brezju!? A da apsurd bude još veći, još prije godinu dana upravo je Martinčević skupa s Habušem kritizirala prethodnoga varaždinskoga gradonačelnika i zalagala se za rješenje bala raspisivanjem koncesije, što se na kraju i dogodilo!? Zašto je onda danas nešto loše, a jučer to nije bilo?

Do ovakvog obrata i nastupa prema dojučerašnjim stranačkim kolegama, kao što je dobro poznato, nije došlo zato što su Martinčević i kolege shvatile „nesposobnost“ čelnika narodnjaka, već samo zato što su ih potonji izbacili iz stranke na nimalo nježan način. Sve do tada od Martinčević i ostalih reformista nije se mogla ni riječ čuti zamjerke. Uostalom, zar ne bi bilo krajnje suludo da, recimo, predsjednik reformista Radimir Čačić proziva za nesposobnost Habuša, koji zacijelo ne bi bio varaždinski gradonačelnik mimo njegova znanja, pa i suglasnosti? Ili još bolje, kako bi izgledalo da Čačić proziva zbog nesposobnosti Predraga Štromara koji je godinama bio njegov zamjenik župana koji je, usput rečeno, potpisao sve ugovore o JPP-u? Svatko normalan bi se zapitao: Ratko, a što si s tim „nesposobnjakovićima“ prije radio? Ili su bili dobri samo dok su slušali, a sad kada misle svojom glavom – ne valjaju, nesposobni su i tome slično?

Istina, Kukuriku koalicija nije uspjela napraviti neke od obećanih velikih projekata u Varaždinskoj županiji, kao što je dogradnja varaždinske kirurgije. Međutim, pitanje je tko je za to zapravo (sve) odgovoran. Naime, kao što je dobro poznato, taj je projekt vodi Centar za praćenje energetske obnove i investicija, institucija koja na upit Varaždinskih vijesti o tijeku projekta ne može odgovoriti ni mjesec dana!? A kako je nastao CEI, tko ga je gurao i poslagivao vodeće ljude, ne treba podsjećati...

Očigledno, reformisti bi zbog svoje prošlosti trebali biti zadnji koji će odašiljati kritiku prema vladajućima jer su do jučer bili svi skupa i ovo što se napravili ili propustilo dobrim dijelom su skupa odgovorni, odnosno zaslužni. Umjesto kritike, bolje bi bilo da nude uistinu nove ideje i projekte, a ne da preuzimaju već poznate, kao što je lepoglavska željeznička spojnica između Varaždina, Ivanca, Lepoglave i Krapine, koju je osmislio Savez za željeznice, a spominjao i varaždinski župan Predrag Štromar.

U svojoj nesnošljivosti prema dojučerašnjim kolegama reformisti idu tako daleko da se obrušuju baš sve što im ne odgovara, pa čak i anketu o preferenciji političkih stranaka i političara objavljenu u Varaždinskim vijestima, iako ona u biti i nije tako loše za njih. Naime, prema anketi agencije Promocije plus Čačić je na drugom mjestu, iza Štromara, a reformisti na četvrtom mjestu u Varaždinskoj županiji, iza HNS-a, uz gotovo 50 posto apstinenata i neodlučnih. Usprkos tome, Martinčević govori o nekakvom „predizbornom materijalu“ i tome slično. Tko bi, uostalom, trebao bolje kotirati u javnosti? Ona? Ili njezin šef, nakon svega što je iza njega? Uostalom, ako reformisti imaju agencijsku anketu na kojoj bolje prolaze, osim one u vlastitom aranžmanu, zašto je ne objave?

A kao što bi trebali paziti kod kritike, reformisti bi trebali paziti i kod sklapanja saveza, ako im je stalo do vjerodostojnosti. To se zadnje vidjelo kod saveza s Jadrankom Kosor o kojoj nisu uvijek imali lijepo mišljenje kao danas, ali ni obrnuto. Tako je uoči prošlih parlamentarnih izbora Radimir Čačić govorio da Kosor je „uvijek sva u nekakvim dvojbama, a kako mi se čini bit će i dalje. Ja joj oko toga ne mogu pomoći”.

Kosor, naravno, nije ostala dužna, što se vidi iz intervjua koji je bivša predsjednica Vlade dala Globusu u prosincu 2011. godine.

- Ljudi koje sam predložila na liste imaju radne biografije. Mi smo svi nešto radili, negdje smo nešto postigli i imamo rezultate. Za njihove ljude koje ističu kao najbolje, poput gospodina Čačića, dobro se zna što su radili. Oni su gradili ceste. No, radnici Željezare Split rekli su mi da je Čačić željezo za ceste kupovao u Rumunjskoj, a ne od Željezare Split (...) Ja i dalje pitam: je li se što poduzelo na temelju činjenice da je jedan novinar napisao knjigu o Radimiru Čačiću što je po službenoj dužnosti trenutak za državnog odvjetnika da reagira, rekla je Kosor uoči prošlih parlamentarnih izbora, da bi danas sjedila skupa sa Čačićem!?
I nakon svega, zar bi se trebali čuditi zašto na izborima nisu prošli bolje?

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.