Interpelacija o radu Vlade RH - ugovori na određeno vrijeme

Varaždinske vijesti | 22.4.2016. u 17:12h | Objavljeno u Aktualno

Kako su Reformisti prethodno i najavili, u saborsku proceduru danas je upućena Interpelacija o radu Vlade Republike Hrvatske na području radnog zakonodavstva – reguliranja rada na određeno vrijeme.

Interpelaciju Reformista u Hrvatskom saboru podržali su i potpisali saborski zastupnici SDSS-a, IDS-a, HRID-a, HSU-a, Nezavisne liste Stipe Petrine, Laburista, HDSSB-a te zastupnici mađarske, romske i talijanske nacionalne manjine. Interpelaciju je javno podržao i Sindikat trgovine Hrvatske.

Saborski zastupnici koji su potpisali Interpelaciju smatraju da je potrebno otvoriti raspravu o radu Vlade Republike Hrvatske na području radnog zakonodavstva, obzirom da su u protekle 4 godine uočljivi nepovoljni trendovi povećanja broja zaposlenih na određeno vrijeme u strukturi ukupno novozaposlenih.

Saborski zastupnici traže da Vlada Republike Hrvatske u roku od 3 mjeseca predloži Hrvatskom saboru zakonski prijedlog koji jasno precizira koje su to sezonske djelatnosti u kojima je bez ograničenja ili uz minimalno ograničenje dozvoljeno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme između poslodavaca i radnika.

Saborski zastupnici ovom interpelacijom traže i da Hrvatski sabor zaduži Vladu Republike Hrvatske da za djelatnosti koje nisu sezonskog karaktera uvede ograničenje broja sklopljenih ugovora o radu na određeno vrijeme do 20% od ukupnog godišnjeg broja novosklopljenih ugovora o radu te da jasno precizira kriterije za sklapanje ugovora na određeno vrijeme u vansezonskim djelatnostima.