„Imat ćete priliku za kažnjavanje vladajućih na europskim izborima“

vv | 7.4.2019. u 14:06h | Objavljeno u Aktualno

-Postoji mogućnost da se pravno reagira na zaključak o nedovoljnom broju prikupljenih potpisa na referendumske inicijative, koji je Hrvatski sabor donio, a kojeg su svesrdno podržali i oni koje nazivamo lijevima i oni koje nazivamo desnima jer očito imaju isti stav kad su u pitanju inicijative koje pokušava provesti narod, rekao je dr.sc. Mato Palić, na tribini Građanske inicijative Narod odlučuje.

Luka Mlinarić, koordinator GI Narod odlučuje, potvrdio je Palićeve riječi, rekavši da inicijativa radi na podnesku prema Ustavnom sudu o zakonitosti i ustavnosti postupanja saborskog zaključka.

-Zar je zaista 40.000 ljudi toliko nepismeno da ne zna napisati barem OIB i npr. prezime pa da se prema ta dva podatka može otkriti tko je ta osoba i potvrditi da je u registru birača ili da 40.000 osoba u Hrvatskoj ne zna svoj OIB? To je zaista teško povjerovati i jedno pitanje se može postaviti premijeru Plenkoviću i ministru Kuščeviću – kako su oni od 400.000 potpisa pronašli 40.000 navodno nečitkih potpisa i navodno s pogrešnim OIB-om, zapitao je Mlinarić.

Palić je naglasio kako ovo što se dogodilo s inicijativom ne treba biti obeshrabrujuće za one koji su se uključili u referendumsku inicijativu.

-Treba pokušati neke stvari promijeniti i poboljšati i za vrijeme trajanja mandata. Isto tako ne treba zaboraviti ni jednima ni drugima što su napravili. Onima koji su krali da su krali, a onima koji su to podržali u Saboru da su to podržali. Izbori su trenutak i mjesto kad birač, kao netko s olovkom u ruci, može pokazati onima koji su krali da to nije zaboravio i može im to lijepo i elegantno, pristojno uzvratiti, ukazao je Palić.

Mlinarić je objasnio zašto su inicijative važne za demokraciju.

-O važnim pitanjima u društvu odlučuje narod, a ne političke elite sukladno vlastitim interesima. Zato ne smijemo dozvoliti da nas vladajući bace u apatiju. Da nas bace u jedno stanje uspavanosti, da izađemo na izbore svake 4 godine ili 5, ovisno kada se održavaju, obavimo svoju građansku dužnost, ili još gore, ne obavimo ni tada”, upozorio je Mlinarić.

Mlinarić je postavio pitanje o budućnosti Hrvatske.

-Kao mlad čovjek imam nadu u našu Hrvatsku, u našu domovinu ali uz jedan uvjet. A taj uvjet je da zaista svi mi vjerujemo da promjena dolazi od nas i da možemo utjecati na pozitivne promjene u našem društvu, ako budemo zajedno, ako zaista one neke važne stvari u društvu koje smatramo bitnima za našu domovinu, da ih ne puštamo sa strane. Mi moramo biti oni koji će poticati i inicirati pozitivne promjene u društvu”, rekao je.

Na pitanje o tome što narod može napraviti, Mlinarić je odgovorio kako će narod imati priliku za kažnjavanje vladajućih na europskim izborima u svibnju.

“Promijenite sugovornike. Ne trebate mijenjati sebe ako ste pošteni i korektni, ali oni koji nisu onda treba njih promijeniti”, zaključio je Palić.