Hrvatska raste: Plan u 7 poglavlja

Napisao/la: -

Program koalicije Hrvatska raste vrlo je opsežan, opisan je na stotinjak stranica i podijeljen je u 7 poglavlja. Cilj je i osigurati bolji standard i veću socijalnu sigurnost građana, stvoriti obrazovanje za 21. stoljeće uz snažnije povezivanje s potrebama tržišta rada te poboljšati učinkovitost javnog sektora, piše Večernji list.

1. Gospodarski rast i poslovna klima

Za ubrzanje gospodarskog rasta treba poboljšati poslovnu klimu. Zato je cilj dovesti Hrvatsku među prvih 30 zemalja na svijetu prema lakoći poslovanja.

2. Standard i socijala

Cilj je u idućem mandatu spustiti razinu nezaposlenosti na razinu prosjeka EU.

3. Javni sektor

Jača se korporativno upravljanje u javnim poduzećima. Članovi uprava birat će se temeljem otvorenih natječaja i angažmanom tzv. headhunting agencija. Cilj je do kraja 2019. smanjiti subvencije državnim poduzećima na manje od 2,5 milijarde kuna. Ići će se s daljnjim razvojem rješenja e-porezna, e-carina, e-trošarine, e-dozvole, e-pravosuđe

4. Obrazovanje

Donošenjem Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije proces stvaranja “Obrazovanja za 21. stoljeće” već je počeo. Započela je cjelovita kurikularna reforma. Planira se uvesti praćenje zapošljavanja diplomiranih studenata na nacionalnoj razini, a u iduće tri godine cilj je povećati broj istraživača u RH za 15 posto. 

5. Infrastruktura

Nastavit će se ulaganja u županijske lučke uprave i u Ministar prometa Hajdaš Dončić projekte željezničke infrastrukture, a glavni su izvor financiranja fondovi EU. U iduće četiri godine planira se gradnja 51 km nove pruge, obnova i modernizacija 265 km postojećih pruga, osiguravanje 220 željezničko-cestovnih prijelaza u naseljenim mjestima.

6. Očuvanje okoliša i održivi razvoj

Sanirat će i zatvoriti sva odlagališta otpada u Hrvatskoj u roku od godine dana od otvaranja 13 centara za gospodarenje otpadom, za čiju je gradnju već osigurano gotovo pet milijardi kuna. 

7. Regionalni razvoj i decentralizacija

Planira se nova teritorijalna raspoređenost javnih poduzeća, agencija, javnih institucija koje u većini slučajeva imaju sjedište u Zagrebu. 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.