HNS traži od Grada Ludbrega poništenje odluke kojom je nastala milijunska šteta

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.5.2019. u 18:58h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

HNS-ove vijećnice u Gradskom vijeću Ludbreg Petra Horvat i Mirjana Novak podnijele su prijedlog za poništenje Odluke o zamjeni zemljišta između društva Ciglana Ludbreg d.o.o. i Grada Ludbrega. Radi se o odluci donesenoj 7. ožujka na 13. sjednici Gradskog vijeća Ludbreg.

– Na samoj sjednici Gradskog vijeća ukazivale smo na nerealne iznose procjene nekretnina. Kako bi potvrdile ili odbacile naše sumnje, zatražile smo od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja mišljenje o vjerodostojnosti procjembenih elaborata. U izvješću koje nam je dostavilo spomenuto Ministarstvo, vidljivo je da je utvrđeno niz nepravilnosti – rekla je Petra Horvat.

- Ministarstvo je, naime, utvrdilo da su predmetni procjembeni elaborati izrađeni protivno odredbama Zakona i da nisu relevantni dokumenti za upotrebu. Utvrđeno je, među ostalim, da je procjenitelj prilikom izrade elaborata jednu nekretninu paušalno odredio kao ruševinu, dok je ostale, koje su prema fotodokumentaciji u istom stanju, vrednovao i za njih radio izračun, umjesto da je ukalkulirao troškove rušenja i deponija. Prema Ministarstvu, utvrđeno je i niz drugih nepravilnosti. Primjerice, primjena izmišljenih koeficijenata, povećavanje površina iz neto u bruto bez ikakvog obrazloženja, navođenje jedinične cijene građenja bez elaborata i obrazloženja, paušalno određivanje komunalnog doprinosa i sl.Nadalje, kako navodi Ministarstvo, Grad Ludbreg je trebao elaborate dostaviti nadležnom procjeniteljskom povjerenstvu sukladno Zakonu o procjeni vrijednosti nekretnina. Već u tom postupku utvrdila bi se odstupanja i pogreška u procjeni u milijunskom iznosu, što je protivno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Zašto to gradonačelnik Dubravko Bilić nije napravio i zašto je Grad planirao zamijeniti gradsko zemljište za najskuplju ruševinu u državi, te tako oštetiti proračun, pitat ćemo njega - kažu.

Petra Horvat ističe kako joj je uvijek, pa tako i sad, bio interes zaštititi interese građana Ludbrega.

– HNS je stranka koja će uvijek podržati dobre projekte, ali nikako one koji idu na štetu mojih sugrađana. Zato smo zatražili poništenje odluke o zamjeni zemljišta i napomenula bih kako vijećnici nisu imali ova saznanja prilikom donošenja odluke – rekla je Petra Horvat.

Navodi kako HNS traži od gradonačelnika Bilića da ubuduće Grad vodi transparentno i raspolaže imovinom građana s više pažnje i promišljanja, te da ubuduće poštuje Zakone.

– Gradonačelnik Bilić stalno povećava namete. Izbija novac iz novčanika građana kroz povećanje prireza, porez na klijeti, povećanje komunalne naknade, a sada umjesto da raspolaže imovinom Grada na način dobrog gospodara, on rasipnički troši novce Ludbrežana – zaključila je Petra Horvat.

Označeno u