HNS traži da Sabor jednoglasno podrži nastavak kurikularne reforme

Varaždinske vijesti | 2.6.2016. u 16:27h | Objavljeno u Aktualno

Klub zastupnika HNS-a u saborsku je proceduru uputio Zaključak o potpori cjelovitoj kurikularnoj reformi, formuliran u pet točaka, u kojem stoji da Sabor, kao najviše zakonodavno i predstavničko tijelo u Republici Hrvatskoj, treba osigurati nesmetani nastavak provedbe kurikularne reforme kao dugoročno najvažnijega dijela reforme obrazovanja, odnosno najvažnije reforme hrvatskog društva kojom se otvaraju pretpostavke za njegov prosperitetan razvoj.

„Na tragu zahtjeva s jučerašnjih prosvjeda koji su održani širom Hrvatske i u inozemstvu, dali smo zaključak kojim smo zatražili da Hrvatski sabor u potpunosti i bezrezervno stane iza nastavka cjelovite kurikularne reforme. Također, predlažemo da Vlada isto tako da svoju potporu i osigura sve uvjete za nesmetani rad ekspertnoj radnoj skupini i svim drugim stručnim radnim skupinama koje rade na toj reformi“, kazao je saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh.

Potpredsjednica Sabora i počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je kako se članove stručne skupine poziva da povuku svoje ostavke i nastave rad na reformi.

U zaključku stoji i obveza Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta da se u Ekspertnoj radnoj skupini rad nastavi u nepromijenjenom sastavu, kao i da se zaključci Odbora za obrazovanje i kulturu Hrvatskoga sabora stave izvan snage.

„To su uvjeti potrebni da bi se od jeseni u nekim školama eksperimentalno moglo započeti s ispitivanjem tog novog pristupa u obrazovanju koji je orijentiran prema kreativnom mišljenju, slobodnom obrazovanju koje pretpostavlja da su mladi ljudi misleća bića, a ne da umjesto njih zaključke treba donositi netko drugi. Smatramo da odluka treba stupiti na snagu odmah kako ne bi propustili šansu da od iduće školske godine počnemo sa zdravijim, pametnijim i građanski dostojanstvenijim obrazovanjem“, istaknula je Vesna Pusić.