HNS o Sveučilištu Sjever: Teza koju je iznio Podolnjak je promašena Foto: VV arhiva / ilustracija

HNS o Sveučilištu Sjever: Teza koju je iznio Podolnjak je promašena

Varaždinske vijesti | 23.12.2017. u 23:01h | Objavljeno u Aktualno

Nakon Damira Habijana (HDZ), i Županijska organizacija HNS-a Varaždinske županije te podružnica HNS-a Varaždin oglasile su se priopćenjem vezanim uz prijedlog izmjena i dopuna prijedloga Zakona o osnivanju Sveučilišta Sjever saborskog zastupnika Roberta Podolnjaka.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nastavno na prijedlog izmjena i dopuna prijedloga Zakona o osnivanju Sveučilišta Sjever saborskog zastupnika Roberta Podolnjaka, ŽO HNS-a Varaždinske županije i HNS Podružnice Varaždin podržavaju Sveučilište Sjever u postojećem obliku, jer smatramo da je jedan od temeljnih elemenata razvoja našeg kraja dobro i kvalitetno obrazovanje, koje ujedno mora biti i dostupno građanima. Varaždin već ima svoje sveučilište, Sveučilište Sjever.

HNS želi na sjeveru Hrvatske jako regionalno sveučilište, što Sveučilište Sjever polako i postaje, kako bi preokrenuli trendove u obrazovanju i gospodarstvu. Smatramo da je sama teza koju je iznio zastupnik Podolnjak promašena, obzirom da Ustav RH jamči autonomiju sveučilišta u Članku 68. „Jamči se autonomija sveučilišta. Sveučilište samostalno odlučuje o svom ustrojstvu i djelovanju, u skladu sa zakonom.“

- Prava tema kojom se svi zajedno moramo baviti je kako pomoći još bržem razvoju Sveučilišta, kako povećati upisne kvote za redovite studente, te privlačenjem novaca iz EU i ostalih fondova za razvoj Sveučilišta Sjever, stav je ŽO HNS-a Varaždinske županije, kao i HNS-a Podružnice Varaždin.

Uz to, moramo naglasiti kako nam je obrazovanje na samom vrhu prioriteta, što su u proteklih pola godine dokazali i minitstrica obrazovanja iz kvote HNS-a Blaženka Divjak, kao i HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. Evidentno je da su se unatrag šest mjeseci s mrtve točke pokrenuli obrazovni procesi, nakon što se o tome više od desetljeća samo pričalo.

Sada imamo napokon pokrenut proces reforme obrazovanja, po prvi put dodijeljene su STEM stipendije, a u proceduri je i Zakon o strukovnom obrazovanju. Stoga smo sigurni da će upravo naši ministri u Vladi svojim zalaganjem i utjecajem doprinijeti i još bržem razvoju Sveučilišta Sjever, te nam je posebno drago da je upravo razvoj visokog obrazovanja u Varaždinu i Varaždinskoj županiji napokon u fokusu i ostalim političkim opcijama. HNS je stranka projekata i suradnje i do sad smo uvijek podržavali dobre projekte, one koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života naših građana, u ovom slučaju poboljšanje kvalitete obrazovanja.

HNS-ov Interesni odbor za obrazovanje i znanost će konkretnim mjerama i prijedlozima doprinostiti jačanju i razvoju kapaciteta Sveučilišta Sjever i ostalih visokoobrazovnih institucija koje djeluju u Varaždinu i u našoj regiji. HNS je ponosan da su upravo dva prijateljska grada, Varaždin i Koprivnica, prepoznala potrebe svojih građana i ustrajno i nesebično krenula u projekt osnivanja javnog sveučilišta na sjeveru RH.