HNS: Neka se visina paušalnog poreza po krevetu određuje prema razredu turističkog naselja

Varaždinske vijesti | 15.1.2019. u 20:19h | Objavljeno u Aktualno

Podružnica HNS Varaždin je preko Savjetovanja s javnošću o Nacrtu odluke o visini paušalnog poreza po krevetu na području Grada Varaždina predložila izmjenu navedene odluke na način da se naselja podjele po kategorijama te da se predloženi iznos paušala smanji, zbog određenja Grada da se potiče turizam, javljaju priopćenjem.

Podsjećaju da je zakonodavac omogućio da predstavnička tijela propišu visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koje ne mogu biti manje od 150 kuna niti veće od 1.500 kuna.

Pravilnikom o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu je propisano da visinu paušalnog poreza predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave donosi za područje naselja u kojem se djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu pružaju.

Dosadašnjim propisima bilo je utvrđena visina paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu u iznosu od 300 kuna po krevetu, odnosno 350 kuna po smještajnoj jedinici u kampu, za naselja svrstana u razred A. Za naselja svrstana u razrede B, C i D se taj iznos množio s koeficijentom 0,85, 0,70 odnosno 0,50.

Naselje Varaždin je svrstano u turistički razred A, Hrašćica u turistički razred C, dok se za druga naselja koja pripadaju Gradu Varaždinu, a nisu proglašena turističkim mjestom primjenjivao koeficijent 0,50 odnosno koeficijent razreda D turističkih mjesta.

- Konkretno to znači da je za naselja koja pripadaju Gradu Varaždinu visina paušalnog poreza po krevetu iznosila za Varaždin 300,00 kn, za Hrašćicu 210,00 kn dok za Donji Kućan, Gornji Kućan, Kućan Marof, Jalkovec, Črnec Biškupečki i Poljanu Biškupečku 150,00 kuna - ukazuju.

Dodaju da gradonačelnik predlože svojim nacrtom Odluke da se sva naselja grada Varaždina svrstavaju u istu kategoriju i za sva naselja se određuje ista visina paušalnog poreza po krevetu od 300 kuna. Na taj način će visina paušalnog poreza u npr. Jalkovcu ili Črncu biti ista kao u Pagu i Zagrebu.

- Iz tog razloga, ali i zbog stalnog određivanja Grada Varaždina kao jedinica lokalne samouprave u kojem se potiče turizam (npr. smanjuje se komunalni doprinos kod izgradnje hotela) Podružnica HNS Varaždin predlaže se da se članak 2. Nacrta Odluke izmijeni na način da se visina paušalnog poreza po krevetu određuje prema razredu turističkog naselja Grada Varaždina te da godišnje po krevetu iznosi: razred A 250,00 kuna, razred C 200,00 kuna te za druga naselja koja pripadaju Gradu Varaždinu, a nisu proglašena turističkim mjestom 150,00 kuna - zaključuju.

Označeno u