HNS: Nacrt proračuna Grada Varaždina za 2019. godinu je neprihvatljiv

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
HNS: Nacrt proračuna Grada Varaždina za 2019. godinu je neprihvatljiv Foto: HNS Varaždinske županije

Varaždinski HNS se uoči sjednice Gradskog vijeća grada Varaždina, na kojoj će se raspravljati o proračunu za 2019. oglasio priopćenjem u kojem se osvrću na nacrt proračuna.

- Proračun je prvenstveno politički dokument i pokazuje u kojem se smjeru i kako vodi politika u našem gradu, te na koji će se način ispuniti sve ono što je obećano u kampanji, ali i u ovoj godini koja je iza nas. Mnogo tih obećanja očito se zaboravilo, budući da se već dvije godine isti projekti ne ostvaruju, te prebacuju iz jedne u drugu godinu, uz ista objašnjenja. Osim toga, u ovom proračunu se nalaze veći Prihodi od upravnih administrativnih pristojbi, pristojbi po posebnim propisima i naknada, kao neposredan rezultat 25% povećanja komunalne naknade, a koju nismo podržali i za koju smo smatrali kako nije bilo vrijeme da se donese - ističu HNS-ovci.

- HNS je već nekoliko puta pokušao Amandmanima i prijedlozima poboljšati proračun, no uvijek smo naišli na odbijenice, pa ovaj put nećemo ni pokušati predlagati Amandmane, jer je i Einstein rekao da je „Definicija ludosti činiti stalno jednu te istu stvar i očekivati različite rezultate“ - kažu u HNS-u.

- Smatramo kako treba puno više uložiti u obrazovanje, posebno u rad s darovitim učenicima, ali u dodatne aktivnosti učenika. Treba i uložiti sredstva i osnovati Fond za potporu znanstveno istraživačkim projektima, te projektima suradnje znanosti i privrede kojima je cilj povećati suradnju između visoko obrazovnih institucija, mladih istraživača i privrede na području Grada Varaždina i šire, kako bi nam mladi znanstvenici ostajali u Varaždinu. Treba raditi na preventivnim programima u školama, na osvještavanju učenika osnovnih škola o važnosti dobre komunikacije kroz ciklus radionica te prepoznavanju rizičnih ponašanja u srednjoškolskoj populaciji - naveli su u priopćenju.

- Isto tako mišljenja smo da se moglo u proračunu naći i novca i za uskrsnice umirovljenicima ili barem veće božićnice za umirovljenike, za koje smo se ponadali da će biti već ove godine, kako je gradonačelnik to i obećao, ali očito su i to bila obećanja za zaborav. Slijedom svega navedenoga, HNS sigurno ne može podržati takav nacrt Proračuna Grada Varaždina za 2019. godinu, a sigurni smo da će najkasnije početkom drugog kvartala 2019. godine biti i rebalans, pa ćemo ubrzo ponovo imati mogućnosti raspravljati o proračunu. Možda će onda biti uključeni i naši prijedlozi, a mi ostajemo otvoreni za suradnju s gradskom upravom oko tih prijedloga - zaključili su u HNS-u.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.