HNS: Ako se ne prihvate naši amandmani na proračun, bit ćemo suzdržani

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Baš kao i SDP, i HNS će prihvatiti prijedlog proračuna za 2018. godinu ukoliko se prihvate njihovi amandmani, priopćili su iz te stranke.

Napominju kako je HNS spreman prihvatiti predloženi proračun obzirom da razvidno zadržava programski smjer koji je bio zacrtan i nastavlja ranije započete projekte. No, kako bi se omogućila i razvojna komponenta proračuna i prihvaćanje sredstava europskih fondova, predložili su nekoliko izmjena.

- HNS je podnio amandmane kojima bi se osigurala dodatna sredstva za nastavak projekata započetih u prošlom mandatu na zahtjev građana, kao i provedbu i realizaciju novih projekata, pripremila dokumentacija za energetsku obnovu bivšeg Centra Tomislav Špoljar putem natječaja Europskog fonda za regionalni razvoj te isplatila novčana sredstva kao dar za svu djecu povodom Dana Grada Varaždina i blagdana Svetog Nikole - navode iz te stranke.

Konkretno, predlaže se povećanje od dva milijuna kuna za otkup nekretnina kojim bi se otkupilo zemljište za šetnicu pokraj 5. OŠ čije uređenje su tražili sami građani.

- Bivša gradska vlast na čelu s HNS-om je, na traženje građana, pokrenula projekt uređenja, no za konačnu realizaciju potrebno je prvenstveno riješiti imovinsko-pravne odnose i za to osigurati adekvatna sredstva. Također, navedenim sredstvima je obuhvaćen otkup zemljišta u Črncu Biškupečkom s namjerom izgradnje ceste, koja bi ujedno služila i protiv poplava s kojima se često susreću građani Črnca i Brezja, a bila bi realizirana u suradnji s Hrvatskim vodama. Za otkup zemljišta za šetnicu kod 5. OŠ i izgradnje ceste u Črncu sadašnja vlast predviđa tek 200.000 kuna što nipošto nije dovoljno za rješavanje potrebnih imovinsko-pravnih odnosa i nastavak projekata. HNS je, sukladno predloženom povećanju, pronašao pozicije u proračunu na kojima je moguće smanjiti sredstva i objasnio ih u svojim amandmanima. Nadamo se da će ostali vijećnici imati sluha za potrebe i želje građana, kao što je HNS uvijek imao - istaknuli su iz podružnice HNS-a Varaždin.

Usto, predlažu da se u idućoj godini osigura 125.000 kuna za izradu projektne dokumentacije kojom bi se prijavio projekt energetske obnove bivšeg Centra Tomislav Špoljar na natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Naime, na otvorenom natječaju Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora moguće je ostvariti bespovratna sredstva i do 85 posto što bi za Grad predstavljalo veliku uštedu ukoliko prihvati HNS-ov amandman. Za 2019. godinu treba povećati planirana sredstva za izvedbu radova na energetskoj obnovi navedene zgrade kojima bi se postiglo smanjenje potrošnje energenata i podigla kvaliteta tog objekta, što je veoma važno za sve udruge koje su korisnice prostora i njihove programe. Zbog navedenih povećanja u proračunu HNS je predvidio adekvatno smanjenje drugih pozicija. Posljednjim amandmanom HNS apelira na sve sudionike Gradskog vijeća da se za iduću godinu osiguraju novčana sredstva za isplatu dara za svu djecu mlađu od 17 godina i koja navršavaju 17 godina u 2018.-oj, bez uvođenja najavljenog socijalnog cenzusa. HNS-u su građani uvijek na prvom mjestu, posebno oni najmlađi. Predlažemo da se povodom dana Grada Varaždina i blagdana Svetog Nikole u idućoj godini isplati dar za svu djecu u iznosu od 120 kuna po djetetu, ne uvodeći socijalni cenzus, kojeg zagovara aktualni gradonačelnik, ili bilo koju drugu kategoriju. Sva djeca su jednako važna! - poručuju iz HNS-a.

HNS smatra da su svojim prijedlozima u podnesenim amandmanima zastupali realna stajališta te duboko vjeruje da će biti prihvaćeni upravo zbog građana kao najveće vrijednosti ovog Grada i njihovih potreba.

- Ukoliko amandmani neće naići na prihvaćanje, HNS će iskoristiti pravo na suzdržan glas za proračun koji kao takav ima važne nedostatke - najavili su iz stranke.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.