Habijan: „Varaždin je na prekretnici“

Varaždinske vijesti | 21.6.2018. u 11:25h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina, Damir Habijan, danas je održao konferenciju za novinare kako bi obilježio godinu dana izvršavanja svoje funkcije predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina. Naime, prošla je godina dana od kada je, 19. lipnja 2017. godine, na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina jednoglasno izabran za predsjednika Gradskog vijeća. Izjavu Damira Habijana s presjekom svog rada od prethodne godine prenosimo u cijelosti:

- Još prije godinu dana, prilikom preuzimanja svojih dužnosti, naglasio sam da funkcija predsjednika Gradskog vijeća nije samo protokolarna već ista sa sobom nosi obveze prema našem gradu, odnosno prema Varaždinkama i Varaždincima. Sjednice Gradskog vijeća u posljednjih su godinu dana napokon počele ispunjavati svoju svrhu kao „sredstvo“ svih
građana grada Varaždina. U okviru zakonskih i statutarnih ovlasti, u prvih godinu dana kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, nastojao sam pokrenuti određene inicijative te proaktivno i objektivno djelovati na sjednicama Gradskog vijeća. U nastavku iznosim neke od važnijih inicijativa koje su pokrenute zadnjih godinu dana.

Uz iznimnu podršku Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava, u Varaždinu smo uspjeli provesti velike i značajne investicije. Projekt Aglomeracije Varaždin u vrijednosti većoj od 850 milijuna kuna jedna je od najvećih investicija u povijesti postojanja grada Varaždina koja će omogućiti svim građanima našeg grada priključak na javnu kanalizaciju. Zatim je tu Opća bolnica Varaždin u koju je investirano više od 300 milijuna kuna. S obzirom na to da se u Općoj bolnici Varaždin, unatoč svim investicijama, sve više povećava problem odlaska liječnika i zdravstvenih djelatnika, na prijedlog vijećnika HDZ-a smo na sjednici Gradskog vijeća usvojili Preporuku kojom je određeno da se sastavi lista slobodnih gradskih stanova koji bi se dali na korištenje mladim liječnicima OBV. Temeljem predmetne Preporuke, 4 gradska stana na području Hrašćice su uređena i dana na korištenje liječnicima. Svakako je bitno spomenuti i brojne prometne investicije poput gradnje nekoliko rotora, uređenja nadvožnjaka Vilka Novaka te već najavljene i planirane daljnje prometne rekonstrukcije. U suradnji s Hrvatskim vodama pokrenuli smo investiciju uređenja nasipa i pješačko-biciklističke staze na području toka rijeke Plitvice u vrijednosti većoj od 5 milijuna kuna, čime će Varaždinke i Varaždinci dobiti novu uređenu šetnicu i mjesto za rekreaciju.

Kontinuirano održavanje radnih sastanaka s državnim tajnikom Tomislavom Bobanom u Ministarstvu državne imovine, a vezano za povrat imovine u vlasništvu Republike Hrvatske, rezultiralo je velikim pomacima u tom pogledu. Zasad je u postupku povrata dio nekretnina u Optujskoj ulici na području bivše vojarne na kojem će se, u sklopu projekta MAPS, urediti
novi urbani sadržaji. Također se rješavaju imovinsko-pravni odnosi za područje „Beli Kipi“, te imovinsko-pravni odnosi nekretnine u Preradovićevoj ulici gdje bi se smjestio prostor gradskog arhiva.

U listopadu 2017. godine, Gradsko vijeće Grada Varaždina donijelo je odluku o kupnji bivše Varteksove robne kuće na Franjevačkom trgu u koju će se premjestiti Gradska knjižnica i čitaonica.

Jedno od obećanja u mojoj predizbornoj kampanji bilo je vraćanje institucija u naš Grad za što se i dalje zalažem. Tako smo početkom svibnja postigli dogovor s glavnim ravnateljem Hrvatske radio televizije oko ponovnog otvaranja dopisništva HRT-a u Varaždinu. Na tom tragu je i naša inicijativa i poziv nadležnoj ministrici obrazovanja da svojom odlukom premjesti sjedište Sveučilišta Sjever u Varaždin kako bi i nominalno naš grad bio centar visokoškolskog obrazovanja.

Varaždinske barokne večeri, jedna od najvećih kulturnih manifestacija u ovom dijelu Europe, svakako je zaslužila podršku s državne razine. U studenom prošle godine inicirao sam radni sastanak u Ministarstvu turizma s ministrom Garijem Cappellijem na kojem je bio prisutan i ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik. Založili smo se za još bolju potporu i popraćenost ove manifestacije koja se ove godine održava u partnerstvu s Japanom.

Kroz godinu sam prisustvovao brojnim sastancima s našim građanima po Mjesnim odborima kako bih bolje razumio njihove želje i problematiku, kao i s predstavnicima drugih gradova u nastojanju da bolje povežemo naš Varaždin. Tako sam u lipnju prošle godine, na poziv kolege Marka Potrebice, predsjednika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, posjetio Dubrovnik gdje smo održali sastanak na kojem smo otvorili mnoga pitanja, a između ostalog i pitanje kulturne i turističke suradnje naših gradova, a posebice po pitanju Varaždinskih baroknih večeri i Dubrovačkih ljetnih igara. Na inicijativu varaždinske Udruge PUMA pokrenuo sam postupak za potpisivanje Povelje o prijateljstvu između Grada Vukovara i Grada Varaždina, koja je 6. prosinca 2017. godine na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina potpisana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Na poziv gradonačelnika Grada Vukovara, Ivana Penave, u svibnju ove godine prisustvovao sam uzvratnom posjetu Vukovaru povodom Svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara.

U prvoj polovici ove godine sudjelovao sam u organizaciji četiri javne tribine: tribina za mlade „Ja ostajem, a ti?“, tribina o primjeni nove Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom u gradu Varaždinu, tribina „Obrtništvo u Varaždinu – simbol ili perspektiva?“ te tribina „Turizam u Varaždinu – karitativna ili komercijalna djelatnost?“, a putem kojih smo željeli informirati Varaždinke i Varaždince o aktualnim pitanjima iz navedenih područja te im dati mogućnost da iznesu svoja mišljenja ili daju svoje prijedloge na temu.

U tijeku su intenzivni razgovori s nadležnim ministarstvima oko rješavanja problema baliranog otpada na ulazu u Varaždin, a koje se prije svega odnosi na iznalaženje pravno i financijski prihvatljivog trajnog rješenja navedenog problema, tako da se u sufinanciranje sanacije zemljišta uključi Fond za zaštitu okoliša. Predviđamo da bi početkom jeseni prve bale koje su bile predmet koncesije trebale biti maknute.

Smatram da je godinu dana istovremeno puno i malo vremena za sve što nastojimo promijeniti i poboljšati u našem Gradu. Dobra suradnja s Vladom i našim ministarstvima rezultirala je velikim promjenama u Varaždinu i zato je nezaobilazno spomenuti veliku potporu koju nam u svim našim nastojanjima i inicijativama daju naši saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić. Varaždin je na prekretnici. Vrijeme koje je pred nama, posebno idućih 12 mjeseci, moramo iskoristiti na najbolji mogući način da grad Varaždin ponovo bude primjer drugim gradovima i sredinama u Republici Hrvatskoj.“

Označeno u