Habijan: Slučaj s Termoplinom i cijenama plina treba istražiti do kraja

| 15.4.2016. u 14:02h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Povjerenstvo HDZ-a Grada Varaždina želi jasno reći da će zahtijevati da se ovaj slučaj istraži do kraja, bez obzira na stranačku pripadnost uključenih osoba, rekao je na današnjoj konferenciji za medije Damir Habijan, povjerenik gradskog HDZ-a komentirajući slučaj s cijenama plina u javnim ustanovama Grada Varaždina.

S obzirom na ozbiljne optužbe, koje je iznio vijećnik Zlatan Avar, da je društvo u većinskom vlasništvu Grada Varaždina iz gradskog proračuna izvuklo oko 1.6 milijuna kuna temeljem ugovora o prodaji prirodnog plina ustanovama i društvima u vlasništvu Grada Varaždina, gradski HDZ smatra nužnim da se cijeli slučaj istraži do kraja.

- Konačno bi se trebalo utvrditi zbog čega, po čijem nalogu i uz čije odobrenje je plin prodavan po višoj cijeni od ugovorene, bez suglasnosti potrošača. Vijećnik Avar je otvorio ovu temu i sad ju treba istražiti do kraja - rekao je Damir Habijan.

Dodaje da se stvara pritisak na ravnatelje ustanova koji su još 2014. upozorili gradonačelnika Gorana Habuša o različitim cijenama plina, a odgovoran je zapravo sam gradonačelnik koji tada nije reagirao kako je trebao.

- Zašto Habuš nije 2014. reagirao na način na koji reagira sad? Gradonačelnik je osoba koja po zakonu zastupa grad i jedina je odgovorna za odluke koje donosi. Isto tako odgovara i u slučaju da ne reagira na nepravilnosti. Prebacivanje odgovornosti na upravne odjele i pročelnike je loše i najblaže rečeno, nije korektno - smatra Habijan naglasivši da je ovo samo prebacivanje loptice odgovornosti s HNS-a na SDP.

Dotaknuo se i biranja članova u nadzorne odbore i upravna vijeća u javne ustanove te ponovno apelirao da se prekine praksa biranja članova prema političkoj podobnosti.

- Glavnu skupštinu može odgoditi organ koji ju je sazvao, odnosno uprava koja je to i trebala učiniti u ovom slučaju. Postavlja se pitanje kome se i iz kojeg razloga žurilo s njenim održavanjem? Je li održana samo zato da se nagradi nove članove za dizanje ruku u vijeću - pita se povjerenik gradskog HDZ-a.

Na pitanje zašto je tek sad gradski HDZ progovorio o slučaju cijena plina, te jesu li bili pod kakvim pritiscima s obzirom na to da je direktor Termoplina član HDZ, Habijan je odgovorio kako pritisaka na nije bilo.

- Na mene osobno nije bilo nikakvih pritisaka. Stav Povjerenstva Gradskog HDZ-a jest da se ovaj slučaj mora istražiti do kraja. Stranačka pripadnost ne ekskulpira nikoga i ukoliko su se dogodile nepravilnosti, slučaj treba dobro istzražiti i, ponavljam, riješiti do kraja - naglasio je.