Habijan: Nezavršeni objekti su pokazatelj neodgovornosti gradske uprave

V.V. | 13.5.2017. u 09:38h | Objavljeno u Aktualno

- Varaždin mora biti jasno uređen grad u najširem smislu riječi što se očituje u odgovornom odnosu prema prostoru, baštini i čistoći, odgovornom gospodarenju resursima i infrastrukturom, poštivanju pravila suživota, a prije svega odnosu uprave i javnih službi prema građanima - istaknuo je predsjednik varaždinskog HDZ-a i kandidat za gradonačelnika Grada Varaždina Damir Habijan na jučerašnjoj konferenciji za novinare koja se održala kod nedovršene zgrade u naselju Grabanice.

Istaknuo je kako je u Grabanicama najbolje vidljivo urušavanje koncepta izgradnje radi brze zarade i političkog pogodovanja odabranim poduzetnicima.

- Ovdje nezavršeni objekti nagrđuju prostor, umanjuju kvalitetu života stanovnika i ugrožavaju njihovu sigurnost, posebno djece. Urbanističko planiranje i izgradnju naselja nije pratio razvoj potrebne društvene infrastrukture. Naselje nema izgrađen i opremljen višenamjenski javni prostor koji je ugodan i primjeren različitim programima i aktivnostima, a gdje stanovnici mogu pronaći zajedništvo i zadovoljiti potrebe bez obzira na svoje različitosti. Stanovnici, pretežito mlade obitelji, nemaju na raspolaganju vrtić s dovoljnim brojem mjesta, a ni školu jer su kapaciteti VI. osnovne škole premali, a gradske vlasti nisu ponudile rješenje ovog problema - istaknuto je na konferenciji.

18452007 10155319759579855 979622668 o

- Želimo ukazati na činjenicu da se prethodne gradske uprave nisu ponašale ni malo odgovorno i želimo to promijeniti. Novo gradsko naselje Grabanice upravo smo odabrali baš za ovu konferenciju iz razloga što su više nego jasni propusti bivših vlasti na štetu građana. U području planiranja i upravljanja prostorom i komunalnom infrastrukturom vidimo mnoge probleme, a sa stručnom analizom u suradnji s građanima sigurni smo da ćemo ponuditi prihvatljiva i adekvatna rješenja - izjavio je Vjeran Strahonja, kandidat za Gradsko vijeće Grada Varaždina.

- Ukazujemo na probleme i propuste, ali želimo i ponuditi realna i ostvariva rješenja za Grabanice, od kojih većina vrijedi za cijeli Varaždin: u području prostornog uređenja, nužne su promjene urbanističkih planova, a planiranje i izgradnja trebaju pratiti razvoj potrebne društvene infrastrukture (škole, vrtići, prodavaonice...). Treba osnovati Povjerenstvo za ocjenu arhitektonske uspješnosti, s ciljem osiguranja vrsnoće izgrađenog prostora na području Grada Varaždina. U novim naseljima nedostaje javnih prostora, a postojeći su dobrim dijelom zapušteni - ističe Strahonja.

Smeće na javnim površinama, divlja odlagališta u svim dijelovima grada, korov, zapuštene prometnice i kolnici svjedoče da je nužan cjelovit prijedlog izgradnje i revitalizacije javnih prostora, uz uključenost struke, pojedinaca i građanskih inicijativa kao i plan komunalne izgradnje, rekonstrukcije, opremanja i održavanja za sljedeće petogodišnje razdoblje, vodeći računa o zadovoljavanju potreba, podizanju standarda i rješavanju problema u svim dijelovima grada.

Nadalje, „kako bi se popravilo stanje javnih prostora, nužna je analiza ugovora s gradskim tvrtkama i koncesionarima koji brinu o javnim prostorima, a prema potrebi i revizija. Javnost pripreme i provođenja projekata te uvođenje sustava kvalitete i nadzora nad izvršavanjem ugovornih obveza moraju postati pravilo. Osmišljavanje i uvođenje sustava odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu te izgradnja dovoljnog broja reciklažnih dvorišta (uključujući mobilno) je prioritet buduće gradske vlasti, jer dosadašnje vlasti ovaj problem nisu rješavale, nego ga činile još većim, a to se odnosi i na završetak kompostane te rješenje za reciklažu građevinskog otpada“, analizirao je Strahonja.

18452588 10155319759284855 1172792637 o

Mišljenja smo da budući razvoj grada, a posebno novih naselja gdje je to najlakše provesti, treba slijediti koncept pametnog grada (smart city), koji integrira različite tehnologije, uređaje i sustave upravljanja gradom. Varaždin treba pristupiti inicijativama i projektima u tom području, što su prethodne vlasti izbjegavale.

- Usmjerenost na velike projekte ne smije biti jedina strategija. Posebno se treba podupirati osobne i građanske inicijative te inovativne strategije i institucija udruga koje promišljaju i poboljšavaju životno okruženje manjim i jeftinijim promjenama. Mali zahvati, kao što su uređivanje mjesta za sjedenje i odmor, nogostupa, uklanjanje fizičkih barijera i slično, imaju pozitivan učinak na zajednicu i njene javne prostore. Grad mora živjeti, a život mora biti vidljiv na ulicama-  nadodaje Strahonja.

- Odgovarajuće financiranje je preduvjet svega navedenog. U ovom trenutku ne postoji niti jedan projekt obnove povijesne jezgre i izgradnje infrastrukture koji bi se financirao iz EU fondova, a prilika je bilo, od pojedinačnih spomenika kulture, do energetski učinkovite rasvjete. Ured za EU fondove grada i druge stručne službe trebaju aktivno pronalaziti EU fondove i druge izvore financiranja projekata, prijavljivati gradske projekte te pružati podršku građanima i gospodarstvu da i sami koriste raspoložive izvore financiranja - završio je Strahonja ovim riječima svoje izlaganje.

 

Označeno u