Habijan: "Čehok nije kriv do kad mu se ne dokaže krivnja, to je tako"

| 20.7.2018. u 16:21h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iako nije komentirao nepravomoćnu presudu gradonačelniku Ivanu Čehoku, predsjednik varaždinskog HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, Damir Habijan, sazvao je konferenciju za medije na tu temu te istaknuo da se mora shvatiti da on kao odvjetnik, ali i svatko drugi ne bi smio ništa komentirati jer se svako komentiranje može protumačiti kao pritisak na rad Suda te na povredu načela neovisnosti i samostalnosti pravosuđa.

Što se tiče izjava koje su došle od nekih stranaka i pojedinaca, a u kojima se poziva na ostavku gradonačelnika Čehoka i zazivaju novi izbori, Habijan je rekao da to nije u skladu s praksom i da se ne izaziva izvanredno stanje u Gradu.

- Smatram da se godinu dana nakon izbora nema potrebe zazivati izvanredno stanje. U proteklih godinu dana započeti su projekti koji su bili i u programu HDZ-a i Nezavisne liste Ivana Čehoka pa radimo doista sve da riješimo probleme u gradu koje je ostavila bivša gradska vlast - rekao je Habijan.

Dodao je i da je težak posao pred njima, no da se ne žale jer su znali da će tako i biti.

- Probleme nastojimo riješiti na najbezbolniji način. Isto tako od svih aktera koji sudjeluju u Gradskom vijeću očekujem da se ponašaju odgovorno. Ne da prihvate sukrivnju, već da budu odgovorni na političkoj sceni. Volio bih da smo na sjednicama Gradskog vijeća od njih čuli konstruktivne prijedloge i čak kritike, no od njih samo dolaze floskule i demagogija, što nije dobro - rekao je Habijan, dodajući da bi umjesto prozivki bilo bolje da rješavaju svi skupa dva goruća problema u gradu.

Na pitanje novinara na što točno misli Habijan je rekao da misli na problem baliranog otpada, naročito nakon presude Vrhovnog suda, poslije koje se, kako je rekao, zakomplicirala pravna situacija dok o drugom gorućem problemu Habijan nije želio javno govoriti.

- Do toga ne bi došlo da je bivša vlast pričekala s raspisivanjem koncesije. Mnogi misle da se ne rješava taj problem, ali iako se možda ne šalju javnosti slike s određenih sastanaka, ne znači da se oni ne održavaju. Problem se ne može riješiti preko noći, a javnost ne može biti uključena u cijeli proces - rekao je Habijan.

Nadalje, istaknuo je da funkcioniranje Gradskog vijeća ni po nepravomoćnoj presudi nije upitno te da će se nastaviti donositi odluke koje su u korist grada, a na novinarsko pitanje hoće li presuda poljuljati ugled gradske vlasti rekao je da ne bi htio stvarati izvanrednu situaciju.

- Ovo nije prvi takav slučaj u zemlji ni šire, ali ako ćemo to stalno poticati, moguće je da to dovedemo u pitanje - rekao je.
Na pitanje kad bi se mogla očekivati pravomoćna presuda, Habijan je rekao da postoji razlika između parničnog i kaznenog postupka.

- No što se tiče Vrhovnog suda, prema dosadašnjem iskustvu mogu reći da se na odluku može čekati i do godine dana. Tad su moguća tri scenarija, da Vrhovni sud potvrdi ovu odluku koja tada postaje pravomoćna, da je ukine i ponovno vrati na Županijski sud ili da je preinači i odluči drugačije na temelju činjenica i dokaza provedenih u prvom stupnju - objasnio je Habijan.
Stoga, kako kaže, gradonačelnik Čehok do tad, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, može ostati na toj funkciji.

- Mandat gradonačelniku po sili zakon prestaje u slučaju kad bi bio osuđen pravomoćno na bezuvjetnu kaznu dulju od mjesec dana. Hipotetski govoreći, ako se presuda donese do 4. lipnja, raspisuju se novi izbori, a poslije tog datuma njegov zamjenik preuzima ovlasti čelnog čovjeka Grada - rekao je Habijan dok je na pitanje uživa li i dalje Čehok njegovo povjerenje te povjerenje Gradskog vijeća, rekao je da Čehok nije kriv do tog trenutka dok mu se ne dokaže krivnja.

- Prije svega sam odvjetnik tako da se u ovom slučaju ne mogu u potpunosti ponašati kao političar. Legalist sam, znam što piše u Ustavu i što je presumpcija nevinosti. Ne mogu ga gledati drugačijim očima zbog toga što postoji nepravomoćna presuda. On nije kriv do kad mu se ne dokaže krivnja, to je tako - zaključio je Habijan.