Danas je blagdan sv. Stjepana, prvog kršćanskog mučenika

I.D./Varaždinske vijesti | 26.12.2015. u 08:07h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Blagdan sv. Stjepana Prvomučenika u katoličkoj Crkvi slavi se 26. prosinca, drugog dana Božića i državni je praznik u Republici Hrvatskoj i brojnim drugim državama.

Prema Djelima apostolskim, sveti Stjepan - prvi kršćanski mučenik - bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve. Ništa se ne zna o njegovom ranom životu, a Stjepanovo otvoreno propovijedanje Isusovog nauka i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem. Sveto pismo prenosi njegove posljednje riječi prije smrti: "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh". Sveti se Stjepan obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci. Danas je sveti Stjepan simbol oprosta i borbe protiv nepravde.

U našim je krajevima ovaj blagdan poznat pod nazivom Štefanje, i gotovo svatko od nas u krugu obitelji ili prijatelja ima barem jednu osobu koja danas slavi imendan. I dok se Božić uglavnom provodi u krugu obitelji, prema običajima se na Štefanje odlazi u posjet rodbini, susjedima i prijateljima, čestita se Božić, a mnogi roditelji s djecom odlaze u crkvu pogledati jaslice.