FOTO I to je Varaždin: Ogromno zgarište i divlji deponij na vodocrpilištu Vinokovščak

| 28.3.2017. u 11:35h | Objavljeno u Aktualno

Veliko zgarište koje se na nekim dijelovima još dimi, ostaci građevinskog otpada i smrad slika su druge strane Varaždina, točnije područja kod vodocrpilišta Vinokovščak u Petom mjesnom odboru Grada Varaždina.

Na problem zagađenja ovog dijela grada upozorio je predsjednik GO HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan zajednos vijećnicima HDZ-a 5. MO.

- Ovo je isto Varaždin. Zovemo naš grad gradom kulture, gradom cvijeća, ali nažalost postoji i ona druga strana, ružna strana grada poput ove za koju se "ne zna". Indikativno je da se nalazimo na vodozaštitnom području. Stotinjak metara dalje je vodocrpilište, a s druge strane su obrađene oranice. Postavljam pitanje što zapravo pijemo i što jedemo - upozorio je Habijan.

Nažalost, ovo nije novi problem. Kako je istaknuto, ovdje je već 15 godina divlje odlagalište otpada. Kao što se moglo i vidjeti, radi se o friško opožarenom području.

- To znači da je netko sav otpad kroz noć zapalio jer je znao da ćemo danas ovdje imati konferenciju za novinare. To je ono što zabrinjava i u ovom slučaju više nije bitno tko je odgovoran, ali netko mora biti nadležan za rješavanjem ovog problema. Je li to Varkom ili Čistoća, ne možemo se igrati sa zdravljem građana - poručio je Habijan dodavši kako je krajnje vrijeme da se pristupi rješavanju ovog problema.

- Ovo je "jako lijepa" slika našeg grada koja zagađuje vodu i truje naše sugrađane. Vodocrpilište Vinokovščak snabdijeva vodom ovaj dio Varaždina. U posljednje dvije godine kroz mjesni odbor ne možemo ništa napraviti. Jendostavno, nitko ne reagira na naše apele - istaknuo je Draženko Mikac, vijećnik 5. MO Grada Varaždina.

Naveo je kako Već 15 godina gledaju istu sliku, a bilo je čak i gorih situacija.

- Stalno nešto gori, to se sve upije u tlo koje je porozno i odlazi u vodu. Svaka kišića ili voda odnosi svo to zagađenje u vodu. Kada bi tražili analizu vode, dobili bismo vjerojatno nešto što zadovoljava. Međutim, tražit ćemo neovisnu analizu vode od stručnjaka iz Zagreba da uzme analize vode s ovog tla i da se konačno dobije istinita informacija o stanju vode na ovom području - najavio je Mikac.

Prema izvješću Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, do požara otvorenog prostora je na spomenutom području došlo jučer, 27. ožujka.

- Dana 27.03.2017. izašli smo na požar otvorenog prostora kod Vinokoščaka u Varaždinu. Dolaskom na mjesto događaja utvrdili smo da gori suha trava i smeće na površini cca 300x300 metara. Požar smo pogasili pomoću vitla za brzo gašenje i naprtnjača uz utrošak od 5000 litara vode - stoji u izvješću JVP-a Grada Varaždina.