Čupić: Trgovinu vratiti u središte Varaždina koji treba postati distribucijsko središte

VV | 18.5.2017. u 13:33h | Objavljeno u Aktualno

Denis Čupić, nezavisni kandidat za zamjenika gradonačelnika na listi Damira Habijana, predstavio je gospodarski plan i strategiju grada Varaždina, koji je važan dio njihovog izbornog programa.

- Kao zamjenik gradonačelnika bit ću odgovoran za provođenje gospodarske strategije i aktivnu promociju našeg gospodarstva i privlačenje ulaganja, ali isto tako i za niz malih mjera za postojeće, posebno male i srednje poduzetnike kao i obrtnike. Najalarmantnijim držim činjenicu da je Varaždin grad s najnižim cijenama nekretnina i najvećim padom vrijednosti nekretnina u Hrvatskoj u usporedbi s vrijednostima zadnjih deset godina - rekao je Čupić, inače predsjednik Udruge developera pri HUP-u.

Čupić smatra da lokalna politika ne može stvarati radna mjesta niti podizati plaće, kao što razni političari najavljuju, ali ona stvara okvir, propisima i lokalnim mjerama, ali i slikom grada koji privlači ulagače.

- Varaždin je manji grad i mjere moraju biti prilagođene njegovom kapacitetu i financijskoj snazi - ukazao je Čupić.

Naglašavajući da se nekim stvarima već radi, rekao je kako je u tijeku komunikacija s Ministarstvom gospodarstva i nadležnim ljudima u Podravci da se tvornica za preradu rajčice preseli u Varaždin.

- Tvornica bi za grad i okolicu imala velik utjecaj jer bi omogućila i podizanje uzgoja rajčice za koji je već nekoliko velikih poljoprivrednika i OPG-ova pokazalo interes, napomenuo je.

Aktivnim mjerama, kao što je katalog svih nekretnina u centru grada, i javnih, i privatnih, Čupić želi pokrenuti zajedničko djelovanje privatnika, grada i države na aktivaciji tih nekretnina i privlačenju novih poslovnih korisnika u grad.

- Privatni vlasnici bi u partnerstvu s gradom zajedno nudili zakup njihovih nekretnina poslovnim subjektima koji trebaju veće površine i na taj sinergijski način riješio bi se problem rascjepkanosti. U centar se mora vratiti trgovina kao najjači gospodarski akcelerator koja će onda vratiti i potrošače u ugostiteljstvo, kao i kupce za male poduzetnike i obrtnike, tradicionalne zanate i autohtone proizvode - tvrdi Čupić.

Želi i da se Varaždin etablira kao turistička i shopping destinacija u suradnji s turističkom zajednicom, umrežavanjem s drugim destinacijama i privlačenjem međunarodnih brandova.

Kao jednu od važnijih stvari, Čupić navodi sredstva iz EU fondova koje Varaždin treba početi maksimalno koristiti za mjere podizanja poduzetničke infrastrukture, poslovne zone, ali i podizanje sustava potpora malom i srednjem poduzetništvu.

- Zbog toga jedna od mjera je dobrovoljno tijelo bez naknade za članove koje se zove EU savjet, koje će okupiti stručne ljude na potpori podizanja apsorpcije EU sredstava i na kraju dati pomoć gradskim službama u identificiranju sredstava EU i pripremi projekata za apliciranje, naveo je.

Čupić se osvrnuo i na situaciju s varaždinskim otpadom, upozoravajući građane da ne nasjedaju na neutemeljena obećanja o zoni Brezje jer ta zona u prostoru ne postoji, a da bi postala zona i grad ispunio obaveze koje bi prema kupcima imao, treba provesti zbrinjavanje otpada, izmjestiti dalekovod te izgraditi svu potrebnu komunalnu infrastrukturu, uključujući i prometnice.

- Za infrastrukturu ne postoji građevinska dozvola, studija isplativosti niti projektna rješenja, napomenuo je.

Uz to, kako je dodao, razvoj ovakve zone traje dvije godine, a sam trošak ulaganja u infrastrukturu na obuhvatu ove zona je između 55 i 70 milijuna kuna.

- Grad Varaždin ova sredstva nema i građanima se mora jasno reći kako najave i prodaja zemljišta u ovoj zoni koje traju potencijalno mogu dovesti do novih tereta na gradski proračun kroz odštete - upozorio je Čupić, navodeći kako se njihov program vodi mjerama koje zasigurno neće ugroziti proračun grada kroz plaćanja odšteta ulagačima.

Njihov gospodarski plan uključuje da se korištenjem položaja grada Varaždina i njegove izvrsne cestovne i željezničke povezanosti kao i revitalizacijom zračne luke, Varaždin etablira kao logističko i distribucijsko središte srednjoeuropskim okvirima.

- Ovi gospodarski pomaci jamac su podizanja i prosječnih plaća - zaključio je Čupić.

Označeno u