Nakon Patafte i Čehok predlaže Povjerenstvo za bale, ali SDP je protiv

| 7.6.2019. u 11:38h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik gradskog SDP-a Miroslav Marković i predsjednik kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Neven Bosilj održali su danas konferenciju za medije na kojoj su prvenstveno govorili o prijedlogu sporne nagodbe u sudskom sporu koji se vodi između Grada Varaždina i T&H Investa.

- Zvao me gradonačelnik Čehok i obavijestio me da želi osnovati Povjerenstvo za bale u kojemu bi želio da budu svi predsjednici klubova vijećnika, znači Gotić, Lešina i ja. Mislim da je spominjao da bi u povjerenstvu bili i Davor Patafta i Željko Bunić. Želimo ovim putem reći da niti ja niti bilo tko od predstavnika SDP-a neće u tome sudjelovati jer se radi o prebacivanju odgovornosti u odlučivanju. Vidimo da je gradonačelnik odluku, za koju tvrdi da je može donijeti sam, dao na odlučivanje Gradskom vijeću. U toj je odluci on bio predlagatelj ali sada želi ići korak dalje tako da predlagatelj ne bude više on nego nekakvo povjerenstvo za bale, a izglasavat će Gradsko vijeće i time on pere ruke od svega - rekao je Bosilj dok je Marković napomenuo da je vrlo znakovito to što je prijedlog za osnivanje takvog povjerenstva na prekinutoj 19. sjednici Gradskog vijeća iznio vijećnik Davor Patafta.

- Ta nagodba može biti olakšavajuća okolnost u kaznenom sudskom procesu koji se vodi u Zagrebu - ističe Marković.

Bosilj također ukazuje da je Gradsko vijeće 2017. godine donijelo Odluku o raspolaganu imovinom grada u kojoj stoji da se zamjena nekretnina može napraviti ako se proglasi posebnim interesom ali da o tome mišljenje treba dati povjerenstvo sastavljeno od predsjednika nekoliko odbora Gradskog vijeća. Međutim to povjerenstvo nije nikada osnovano tako da u SDP-u upozoravaju da bi odluka o nagodbi, i ako se izglasa, mogla kasnije pasti zbog proceduralnih greški.

- Godine 2016. bio sam član povjerenstva u kojem smo predložili da se bale riješe kroz koncesiju. Tada smo umjesto 1003 kune ispregovarali cijenu od 725 kuna, ali su tadašnji vijećnici Avar, Bunić i Cepanec bili protiv toga i ta odluka nije prošla. Da je donesena, bale bi se tada riješile u roku od 120 dana i uz cijenu od 70 milijuna kuna, što mislim da nije pretjerano ako se zna da za Arenu Drava svake godine dajemo 35 milijuna kuna - rekao je Bosilj koji smatra da će povjerenstvo, koje nastoji sada osnovati gradonačelnik, na kraju donijeti odluku prema kojoj će se bale morati sanirati po koncesiji ali uz puno veću cijenu i da će u sve biti uključen i MBO.

- Mislim da će sve biti puno nepovoljnije i mi ne želimo biti smokvin list za takve odluke - kaže Bosilj.

Čelnici varaždinskog SDP-a također kažu da su gradonačelnika Ivana Čehoka prijavili Povjerenstvu za spriječavanje sukoba interesa. 

- Gradonačelnik je sam mogao već tražiti mišljenje od tog povjerenstva i već smo ga mogli imati. Tek smo pola sata prije prošle sjednice saznali da je gradonačelnik predlagatelj nagodbe i sebe je stavio u sukob interesa - smatraju SDP-ovci koji su od predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana zatražili da se nastavak sjednice zakazan za ponedjeljak, 11. lipnja, s 9 pomakne na 15 sati kako se ponovno ne bi dogodilo da ljudi odu zbog svojih poslovnih obaveza.

- Jasno je da se u Gradskom vijeću od 25 vijećnika njih 13 izjasnilo da su protiv nagodbe. I ne bi bilo dobro da neki vijećnici budu spriječeni doći pa da nagodba prođe zbog toga - kaže Marković.

No, prema pozivu koji je danas došao iz Grada, sjednica se ipak održava u 9 sati.

Označeno u