Čehok: Čačić više nije lider i nema liderskih i premijerskih ambicija kao 2008.

vv | 6.6.2017. u 06:45h | Objavljeno u Aktualno

Meni je to sigurno opterećenje, ali ne bi trebalo biti i kod upravljanja Gradom od strane mene i moje ekipe, ustvrdio je Ivan Čehok, novoizabrani gradonačelnik Varaždina, odgovarajući na upit u Temi dana HTV-a neće mu li biti opterećenje to što se protiv njega  vode tri kaznena postupka.

Usprkos tome, kako je zaključeno, Čehoku birači vjeruju,što svjedoči glatka izborna pobjeda.

-Građani su ovime pokazali da ne postoji moja politička odgovornost, a što se tiče kaznene to će utvrditi sud, odnosno ja ću dokazati svoju nevinost na sudu, naglasio je Čehok.

Voditeljicu je zanimalo što će biti ukoliko ipak bude osuđen.

-Sve su to hipotetička pitanja. Istraga traje od 2009. a u osam godina se nije dogodila ništa, nema presude… No, nemam zamjerki za rad suda, rekao je Čehok iznoseći već dobro poznat stav o svojim postupcima.

Govoreći o izborima, ukazao je da je apstinencijski postotak birača dosta visok u Europi, tako da to nije posebnost Hrvatske, iako je izlaznost u drugom krugu izbora bila ispod europskog prosjeka.

-No, drugi krug je nepotreban. Naime, volio  bih da se promijeni izborno zakonodavstvo, odnosno i na lokalnim izborima uvede preferencijsko glasovanje, odnosno otvorene liste da građani mogu birati na listi koga žele za vijećnika, ili čak većinski izborni sustav,  rekao je Čehok.

Osvrnuo se i na suradnju s novoizabranim varaždinskim županom Radimirom Čačićem.

-Nismo jutros bili na kavi jer je Ratko stariji pa se teško rano diže. No, moramo zatomiti svoje taštine i ego tripove.  Čačić više nije lider i nema liderskih i premijerskih ambicija kao 2008. kada je došlo do naših razilaženja. Ja iza sebe nema stranku, već široku listu i ne vidim zašto ne bi mogli zatomiti neka uvjerenja i taštine i zašto ne bismo surađivali onako nekih stvari i projekata koji se preklapaju.  Građani očekuju suradnju i  trebamo svi surađivati, poručio je Čehok prisjećajući se vremena kada je Čačić kao župan poručivao da je „posložio“ Varaždinsku županiju te da  „slijedi Hrvatska“, što se uopće nije dopalo tadašnjem  predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu pa je varaždinski HDZ ubrzo „pridobio“ nekoliko županijskih vijećnika HSLS-a, županijskog koalicijskog partnera HNS-a, koji su digli ruku za smjenu Čačića, što je potonji zamjerio Čehoku, koji je tada bio dobar sa Sanaderom, pa je uslijedila kaznena prijava od HNS-a...

Na kraju, Čehok je upitan kako gleda na poraz HNS-a i to što je Ivan Vrdoljak najavio da će dati svoj mandat predsjednika stranke na raspolaganje.

-HNS je stranka koja parazitira na lukrativnom klijentelističkom modelu. Sve što su radili u politici, napravili su kao prirepak SDP-a.  Otpali su sada, kada nema plijena koji mogu dijeliti. Zato su stranka koja će zatvarati vrata i nestajati s političke scene, ocijenio je Čehok, ustvrdivši  da HNS tijekom šest godina vlasti u Varaždinskoj županiji nije napravio niti jedan ozbiljan EU projekt,  ulaganje ili tome slično, što se stranci obilo o glavu.