Čačićeva kontra-prijava: Mošmondor je taj koji je u sukobu interesa Foto: Krešimir Đurić

Čačićeva kontra-prijava: Mošmondor je taj koji je u sukobu interesa

| 18.4.2018. u 22:34h | Objavljeno u Aktualno

Koga su točno i zbog čega HNS-ovci prozvali zbog sukoba interesa, oko čega se u političkim krugova u utorak digla prašina, doznalo se u srijedu na aktualnom satu Županijske skupštine.

Tko je tko u kafiću

- Postavljam pitanje s obzirom na saznanje da ste u potencijalnom sukobu interesa, o čemu smo i obavijestili Povjerenstvo o sprječavanju sukoba interesa. Nedavno je u atriju Županijske palače otvoren ugostiteljski objekt Cava bar, koji je u vlasništvu tvrtke Street bar, a odgovorna osoba je Diana Cerjan, vaša dugogodišnja bliska suradnica iz Varaždinske županije, Hrvatskog teniskog saveza, Ministarstva gospodarstva i Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Diana Cerjan je, zajedno sa Željkom Novak, majkom Vaše posebne savjetnice, osnivač tvrtke Lumen Light, gdje je Natalija Martinčević odgovorna osoba. Tko je podmirio troškove cateringa za otvaranje tog kafića i na čiji se trošak uredio prostor koji ste dodijelili Nataliji Martinčević? - upitao je župana Radimira Čačića vijećnik HNS-a Zlatan Mošmondor.

skupstina_hns.JPG

Čačićeva je reakcija, očekivano, bila žestoka.

- Svašta sam dosad čuo, obično od lopova, kriminalaca i klevetnika. Na kraju su svi koje sam tužio za klevetu i osuđeni. Sada opet svjedočim istoj sceni. HNS tvrdi da sam ja u sukobu interesa, zato jer se moja sekretarica u ministarstvu, županiji i drugdje, javila na natječaj za kafić u atriju Županijske palače gdje je, kao prvo, prethodni zakupac, član HNS-a, otkazao. Kao drugo,  usprkos odluci Županijske skupštine da cijene mogu biti upola manje od Gradskih, a Grad je u međuvremenu prepolovio cijene, zadržana je bazična cijena najma u javnom natječaju koji je objavljen ne u Glasu Istre, nego u Varaždinskim vijestima. Javio se samo jedan ponuditelj, a to je jadna, sirota žena koja je jednom radila za mene, i sad sam ja zbog toga u sukobu interesa jer je netko iz obitelji Martinčević u tvrtki koja nema veze s tim kafićem bio u vlasništvu? E, dajte me prijavite, ljudi! Pa tko je tu lud! Puno ljudi je radilo za mene i zar oni sad nikad nigdje ne bi smjeli ništa raditi? Kako vas nije sram reći da smo dodijelili javni prostor gospođi Martinčević, kakve veze ona ima? - oštar je bio Čačić odgovarajući Mošmondoru, a najavio je i reakciju.

skupstina_cacic_2.JPG

"Vidjet ćemo što je sukob interesa"

- Pazite kad govorite gluposti. Jedna stvar je jako važna - tko to govori? Čovjek kojeg ću, iako nisam to namjeravao jer sam smatrao da je marginalno, prijaviti za sukob interesa jer je kao vijećnik Županijske skupštine s obiteljskom tvrtkom osam godina zaredom ugovarao poslove koje je Županija plaćala 444.000 kuna. Taj se čovjek zove Mošmondor. E, tu ćemo vidjeti što je sukob interesa - rekao je Čačić, dodavši da će Mošmondor  u pismenom obliku dobiti i odgovor na svoje vijećničko pitanje i - prijavu.

Vlasta Cindrić (Reformisti) upitala je župana o iskorištavanju sredstava za projekte energetske obnove.

- Mogli smo vidjeti da je, od 100 posto sredstava za energetsku obnovu na razini države, Varaždinska županija povukla 45 posto. Možete li nam reći što dalje, s obzirom da su kod prijava postavljeni financijski limiti, očito država nije očekivala da će jedna županija prijaviti i dobiti toliko projekata?

- U prvoj rundi je Varaždinska županija dobila 44,3 posto od svih sredstava koje je RH dodijelila, i to zato jer smo se prvi javili i jer su naši projekti bili dobro pripremljeni - rekao je Čačić i dodao da je u tom pitanju objedinjeno nekoliko tema.

- Danas smo dobili presudu kojom je Predrag Štromar proglašen krivim kao odgovorna osoba, te Varaždinska županija kao pravna osoba zbog sklapanja ugovora o prijevozu učenika osnovnih škola bez provedenog postupka javne nabave. Došla je i izjava da se nitko nije javio za Šaulovec, ne znam zašto, to znači da će cijena opet pasti, s 4 na 2 milijuna kuna, zbog čega nitko neće biti očajan - napomenuo je Čačić.

Osvrnuo se i na jedan važan podatak, povezan s pitanjem vijećnice Cindrić.

Najbolji u povlačenju EU novca

- Jučer je došao i službeni izvještaj o povlačenju novca iz EU fondova za 2018. godinu. U njemu piše da je Varaždinska županija povukla 244.735.163 eura, što nas svrstava na prvo mjesto po ukupnom iznosu povučenih sredstava. U 2016. i početkom 2017. taj je iznos bio 20 puta manji, nije se radilo ništa. Prošla županijska vlast je uspjela dogurati do najviše plaće župana u Hrvatskoj, i do ništa projekata. Ovo su novi podaci. Mi nismo u koaliciji s HDZ-om i HNS-om, ali ćemo podržati sve kvalitetne projekte, i bez obzira na nesposobne i štetne HNS-ove ministre, mi moramo otići u Zagreb i reći da se limit koji su nam postavili ne smije postavljati. Kao daleko najuspješniju županiju ograničili su nas na 40 milijuna u tri godine, a mi smo samo ove godine dva puta to premašili. Dakle, više nam ne daju da radimo projekte. Premijeru i ministrici regionalnog razvoja moramo reći da to nema smisla - zaključio je Čačić.

Vladimir Grudenić (SDP) osvrnuo se na dug države za JPP projekte.

- Pitanje svih pitanja, dugovanje Županiji od 32 milijuna kuna, iznos se penje iz dana u dan, to su vrlo ozbiljni novci. Ovdje danas govorimo o kupnji jednog vrijednog kulturnog dobra, dvorca Šaulovec, zaduživanjem, a da imamo ta 32 milijuna kuna, vjerujem da to ne bi bilo potrebno. SDP predlaže da mi, kao Županijska skupština, u kojoj su i HDZ, i HNS koji su u državi na vlasti, i Reformisti, koji s njima na državnoj razini koaliraju, uputimo Vladi i ministarstvu zaključak da se taj problem riješi - predložio je Grudenić.

skupstina_sdp.JPG

- Dug se već penje na 34-35 milijuna kuna, no ništa se ne događa. Presuda je trebala biti prije dva dana, ali su zatražili vještačenje da se utvrdi koliko trebaju platiti. Potpuno je jasno da se čini sve kako bi se što duže nanosila šteta građanima ove županije. Zahtjev za vještačenje je glupost i svinjarija. Zna se koliko su plaćali, ali traže vještačenje. Prestanite sprečavati sud da donese odluku - poručio je Vladi župan Čačić.

Država i obrazovna infrastruktura

Nina Begičević-Ređep (HSS) postavila je pitanje o obrazovnoj infrastrukturi.

- Ima li novih informacija o izgradnji škola, odnosno sportskih dvorana u Bisagu, Velikom Bukovcu, Martijancu i Svetom Iliji, što je i osnovni uvjet za jednosmjensku nastavu? Naime, imam informacije da je u Ministarstvu regionalnog razvoja u tijeku reprogramiranje, odnosno revizija Operativnog programa u kojem obrazovna infrastruktura nije definirana kao prioritet, pa bi i naši projekti mogli u sklopu toga i planirane alokacije sredstava biti uključeni - upitala je Begičević-Ređep na što joj je Čačić odgovorio da Varaždinska županija ima spremne projekte.

- Bisag nema dvoranu i napravili smo rješenje zajedno s Općinom Breznica, prijavili smo taj program u ministarstvo i nadamo se ćemo uspjeti. Prijavili smo ukupno 16 projekata, Bisag je među njima. Operativni program je ogromna tema, a s obzirom na sposobnost ministrice Divjak, kladim se da se neće napraviti ništa, kao ni dosad. Ona bi ovdje trebala imati interes ne zbog Bisaga ili Sv. Ilije gdje je i sama išla u školu, baš nju briga za to, već zbog njenog FOI-ja, koji ne može realizirati drugu fazu jer nije u Operativnom programu. Nadam se da će zato biti energičnija da se to napravi, a ako se to ostvari, onda će se i škole moći graditi - rekao je Čačić.

Di su pare?

Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije bio je tema pitanja koje je Vesna Keškić (HDZ) postavila Alenu Runcu (HDZ), predsjedniku Skupštine.

- Unazad godinu dana vrti se informacija da je županijski Zavod za hitnu medicinu bivšoj ravnateljici protuzakonito isplatio 160.000 kuna. Isto to je utvrdila i inspekcija HZZO-a i naredila povrat tih sredstava. Raspolažem informacijom da je Upravno vijeće donijelo zaključak da se ta sredstva vrate, međutim u Vijeću su iz reda zaposlenika bili protiv te odluke što bi značilo da su zaposlenici u Upravnom vijeću protiv zakona RH. Ta su se sredstva mogla utrošiti kvalitetnije, za poboljšanje standarda djelatnika Hitne medicine ili poboljšanje rada. Postoji li mogućnost da Županijska skupština zatraži opoziv članova Upravnog vijeća iz reda zaposlenika? - upitala je Keškić.

Runac je napomenuo kako je i župan Čačić već ranije spominjao da su nailazili na neke stvari koje su na granici kriminaliteta.

- Ova točka je prošla tu granicu. Nakon nadzora i utvrđenoga propusta nezakonitoga poslovanja, donesena je odluka koju Upravno vijeće zavoda za Hitnu medicinu nije prihvatilo, što je također bitan element. Kasnije ga je jedva-jedvice prihvatilo, a sad se možemo upitati tko je tu lud? Dobili smo izvještaj, utvrđeno je da treba vratiti novce, a kod nas u državi često se pita: Di su pare? Mi znamo di su pare, samo pare treba vratiti. To sve, kao što ste i rekli, traje godinu dana. Županijska skupština ne može utjecati na Upravno vijeće i ne može ga mijenjati, ali možemo u javnost prenijeti što se tu događa. Zakon je u ovom slučaju jasan i podržavam župana u naporima da sve naše ustanove rade sukladno zakonu. Nećemo dopustiti ni tolerirati lopovluk u našim ustanovama. Tome ćemo stati na kraj. U ovom slučaju je sve jasno, očigledno je da su se „drugovi malo previše zaigrali“ - poručio je Runac.

Marijan Dominko (Živi zid) imao je primjedbe na provedbu projekta energetske obnove Vodotornja u Varaždinu.

skupstina_dominko.JPG

- Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije nedavno je utvrdila nepravilnosti pri ugovaranju izvođača u projektima obnove studentskih domova u Zagrebu te zatražila korekciju, odnosno povrat sredstava dobivenih iz fondova EU. Govorim to zbog sličnosti s projektom energetske obnove Vodotornja, koji je dobio projektantski ured iz Zagreba i Splita pod sumnjivim okolnostima jednostavne nabave. Jeste li svjesni kakva opasnost prijeti ukoliko revizija utvrdi nepravilnosti? - upitao je Dominko.

- Dominko, po vlastitoj izjavi, nije stručan za ništa, a očito pretpostavlja da je stručan za sve. Vjerujte mi da o projektiranju znam više od Vas, i time što ste neodgovorno i uvredljivo rekli da je to mutan i petljav projekt, uvrijedili ste arhitekte koji su jako dobri i koji su pobijedili na natječaju - poručio mu je Čačić.

Bale i autobusni prijevoz

Božidar Hajsok (HNS), zabrinut zbog baliranog otpada u Brezju, župana je pitao je li se uključio u rješavanje tog problema i utjecaja otpada koji se raspada na vodotoke i podzemne vode.

- Svi smo mi odgovorni u smislu građanske odgovornosti. Moje ovlasti u tome su kao i Vaše - nikakve. Zakon propisuje da je to odgovornost lokalne samouprave, no ona se, nažalost, nije pokazala sposobnom, a štete još uvijek trpimo svi - odgovorio mu je Čačić.

Drugo Hajsokovo pitanje odnosilo se na osnivanje trgovačkog društva Autobusni prijevoz Varaždinske županije, o čemu je odluka donesena u prosincu.

- Vijećnici HNS-a su tad bili suzdržani, jer smo smatrali da je to nepotrebno. Zato Vas pitam je li završeno osnivanje tog trgovačkog društva i, ako jest, čime se ono trenutačno bavi?

- Ona presuda Štromaru je vezano uz ovo. Država je utvrdila da se nije otvorilo tržišno natjecanje, da je samo prenesen postojeći ugovor. Ne znam je li država u pravu ili ne, no tvrdim da, kad smo napravili natječaj, dobili smo tri milijuna manju cijenu. Plaćali smo više nego što smo trebali, a onda je Županija tužila državu. Naravno, tužili su zato da ne bi morali platiti kaznu. Kad sam ja došao, povukli smo tu tužbu. Na kraju je presuda donesena, stvari su jasne. Zato smo mi osnovali ovu tvrtku, da napravimo sve što možemo da se osposobimo za tržišnu utakmicu. Pokušavamo napraviti jedan sustav u kojem ćemo dobiti mogućnost da se javi više tvrtki i da nam cijena onda postane niža. Naša tvrtka sad još nije u funkciji, ali ako to realiziramo, tada se s posebnim linijskim prijevozom i ugovorima vezanima za našu tvrtku možemo kandidirati za EU sredstva - rekao je Čačić.

Potpore i fitoplazma

Među ostalim vijećničkim pitanjima, bilo je i ono Darka Markovića (HSS).

- U ime Kluba vijećnika HSS-a, pohvaljujem mjere koje je Varaždinska županija donijela kao potpore za OPG-ove i  poljoprivrednike. Upravo je uvođenje novih potpora i povećanje sredstava za poljoprivredu bio osnovni preduvjet ulaska HSS-a u pozicijsku koaliciju. Budući da su od objave javnog poziva za dodjelu potpora prošla dva mjeseca, zanima me koliko je dosad bio interes i koliko je sredstava dosad dodijeljeno?

- Riječ je o bitnom povećanju proračuna za poljoprivredu, koje je ipak još daleko od toga da bi bilo dovoljno. Sve ono što smo utrošili prošle godine, ponovno je realizirano, ali smo otvorili i nove mjere. Za prijašnje mjere je zatvoren poziv i tu je realizirano nešto više od milijun kuna, a za nove mjere dosad imamo 50 zahtjeva, a očekujemo i nove zahtjeve. Kombiniramo naše mjere s europskim novcem, a nadamo se da će i država realizirati svoj dio. Za program jamstava bilo je 10 zahtjeva, a nadam se da će ih biti i više - odgovorio je Čačić.

Na pitanje o poljoprivredi nadovezao se i Zvonimir Sabati (HSS).

- Sve je više zapuštenih zemljišta koja pogoduju razvoju nametnika i bolesti kao što je fitoplazma, koja se s tih zapuštenih parcela širi na susjedne parcele koje se obrađuju. Trebalo bi uložiti napore da se nešto pokuša pokrenuti u rješavanju tog problema - od vlasnika takvih parcela, preko jedinica lokalne samouprave, Županija bi mogla koordinirati taj proces, da se riješi taj problem - predložio je sabati.

- To je izuzetno ozbiljan problem. Riječ je o bolesti koja se uglavnom javlja kad su parcele zapuštene, bilo da vlasnici nemaju interesa ili se ne zna tko je vlasnik. Rješenje je potrebno na dvije razine. Na lokalnoj razini neke su općine već donijele odluke o tome, no javlja se problem kod naplate kazne i troškova čišćenja. S druge strane, problem je funkcioniranja države da se raščisti stanje i utvrdi tko je vlasnik zemljišta. Slažem se da, iako formalno-pravno nemamo ništa s tim, suštinski imamo i donekle se možemo uključiti u stvaranje modela koji bi pomogao ljudima da čiste svoja područja te u komunikaciju s Ministarstvom poljoprivrede i suradnju sa susjednim županijama - naveo je Čačić mogućnost u rješavanju problema koji je ugrozio vinogradarstvo i u Varaždinskoj županiji.