Čačić:"Uloga HNB-a nije da upozorava na pljačku nego da ju spriječi"

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.3.2016. u 09:07h | Objavljeno u Aktualno

Radimir Čačić, predsjednik Reformista i saborski zastupnik komentirao je Godišnje izvješće Hrvatske narodne banke za 2014. godinu koje je u Hrvatskom saboru iznio guverner HNB-a Boris Vujčić, piše u priopćenju.

Čačić je u ime Reformista istaknuo da Reformisti i on osobno podržavaju neovisnost HNB-a, ali je izrazio nezadovoljstvo djelovanjem HNB-a u proteklim godinama.

- Za tango je potrebno dvoje, istaknuo je Čačić te nadodao kako HNB može bitno utjecati na sniženje kamata i upotrebu kunskih kredita, ali je uz to potrebno imati rastuće gospodarstvo i Vladu Republike Hrvatske kao partnera.

- Hrvatska narodna banka još je za obnašanja mandata bivšeg guvernera Rohatinskog, a i za vrijeme mandata sadašnjeg guvernera Vujčića u nekoliko navrata pokušala ponuditi jeftine kune i to u ozbiljnim razmjerima. No, to nije polučilo očekivane efekte, jer naš bankarski sustav funkcionira prema europskim standardima koji su tvrdi, a naša privreda nema bilance niti snage da preuzme novac. HBOR nije spreman preuzeti rizike, a komercijalne banke ne smiju. Jedno od rješenja je korištenje garancijskog potencijala vrijednosti nekretnina države kroz nekretninski fond kao potporu našoj privredi. Tek tada ponuda novca od HNB-a nailazi na mogućnost da privreda preko komercijalnih banaka preuzme novac. Država i HNB moraju djelovati zajedno. To je zadatak ove Vlade, kad već prošla nije napravila dovoljno po tom pitanju, istaknuo je Čačić.

Prohodnost monetarne politike neće se desiti sama po sebi i zato je garancijska shema nužna. Reformisti u tome podržavaju guvernera Vujčića, ali je tragedija da to nije napravljeno. Za to se mogu koristiti europska sredstva, a i imovina države je sigurno jedno od sredstava istaknuo je Čačić te najavio interpelaciju u Hrvatskom saboru kojom će Reformisti tražiti formiranje garancijskog nekretninskog fonda.

Komentirajući postupanje HNB-a u problematici oko švicarskog franka, Čačić je istaknuo da je ono daleko od toga što se očekivalo od HNB-a te da je njena odgovornost neupitna.

- Uloga Hrvatske narodne banke nije uloga koji upozorava na pljačku izloga, već da tu pljačku spriječi, slikovito je pojasnio stav Reformista Čačić i  posebno upozorio na predloženu aprecijaciju kune i namjeru da ona dovede do pozitivnih pomaka u svijesti građana da uzimaju pretežno kunske kredite. Smatra da bi bilo bolje dugoročne, prvenstveno stambene kredite, ograničiti samo na kunske umjesto da se povjerenje gradi na aprecijaciji.

Označeno u