Čačić u Saboru o tome kako je demografska obnova najvažnija hrvatska nacionalna tema

Varaždinske vijesti | 24.3.2017. u 09:05h | Objavljeno u Aktualno

Na konferenciji za medije Narodne stranke – REFORMISTI na temu „Demografska obnova Hrvatske“ održanoj u Hrvatskom saboru javnosti su se obratili Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – REFORMISTI, Darinko Dumbović, saborski zastupnik iz Sisačko-moslavačke županije i gradonačelnik Grada Petrinje i Robert Hirc, član predsjedništva Narodne stranke – REFORMISTI.

Reformisti smatraju da je tema demografske obnove najvažnija hrvatska nacionalna tema. Demografska struktura je pretpostavka i ključni čimbenik gospodarskog razvoja i ocjena kvalitete rada jedne Vlade. Razinu odgovornosti političkih čimbenika prema opstanku nacije neupitno pokazuje i ocjena strategije demografske obnove i rezultata koje Vlada i društvo u cjelini postižu.

Radimir Čačić tom je prilikom rekao da nakon minimalnih pomaka koje je postigla Milanovićeva vlada i demagoških lutanja na razini predizborne poruke od 1.000 eura po rođenom djetetu HDZ-ove i Mostove Vlade, barem na formalnoj razini napravljen je pomak dodavanjem u naziv ministarstva demografsku obnovu (Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku)

Mađu ostalim dodao je kako je inicijativa predsjednice države za formiranjem zasebnog ministarstva demografske obnove dobrodošla.

-Čak ako ta inicijativa i ne urodi rezultatom, sasvim sigurno čini izostanak rezultata vidljivijim i na izborima kažnjivim, što bi vjerojatno predstavljalo poticaj Vladi za aktivniji angažman - rekao je u nastavku Čačić.

Također je dodao da ukupna gospodarska slika zemlje, mogućnost zapošljavanja, pretvaranje rada na određeno vrijeme u iznimku, a ne pravilo, sve su to čimbenici uz mnoge druge, koji utječu na demografsko stanje nacije.

-Sasvim sigurno jedan od najvažnijih čimbenika je udio djece koji pohađaju vrtić. Po tom kriteriju Hrvatska je na samom europskom dnu - rekao je Čačić i dodao dok razvijene europske zemlje imaju pokrivenost od 90 do 99,5%. Čak i Rumunjska ima pokrivenost vrtićima od 78%. Hrvatska je na 56%, a s Brodsko-posavskom županijom na samom je dnu s 21%. Sisačko-moslavačka županija ima pokrivenost vrtićima 40%, a Varaždinska županija 46%, pri čemu je problem posebno naglašen u županijama kakva je Varaždinska, koja ima najveću zaposlenost žena.

R. Čačić smatra da je nužan nacionalni program ubrzanog plana pokrivenosti skrbi za djecu, ne samo kroz promjenu radnog vremena o čemu govori Vlada, već i putem cjelovitog programa izgradnje novih vrtića u koordinaciji ministarstva i jedinica lokalne i regionalne samouprave, primarno iz sredstava Europskih fondova, uređenje vrtića kroz program energetske obnove, kao i maksimalnu afirmaciju instituta dadilja.

-Financiranje obuke dadilja i poticanje korištenja te mogućnosti u svim, a posebno malim sredinama, s jasno definiranim ciljevima, sredstvima i odgovornim osobama u roku od 2 godine, može s minimalnim financijskim angažmanom za 50% povećati broj djece u organiziranoj skrbi. Primjerice, Varaždinska županija s pokrivenošću kroz vrtiće od 46% s obukom i poticanjem na otvaranje obrta dadilja od 150 educiranih dadilja, može podići organiziranu skrb na 70% djece - objasnio je predsjednik Reformista.

Saborski zastupnik Reformista i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović rekao je da Sisačko-moslavačka županija trajno zaostaje u razvoju i kad je u pitanju demografska obnova ne možemo biti zadovoljni, jer nismo nikad imali strategiju opstanka stanovništva i povratka. One vrijednosti koje smo izgubili kroz devastiranu komunalnu infrastrukturu uništena je i društvena infrastruktura koja je bila garancija upravo za mlade ljude, obitelji što smo nekad imali, a sada više nemamo. Pola županije živi u trokutu Sava-Kupa-Una i obnova nikad nije ušla u gospodarske objekte, već samo u stambene. U tom trokutu, što predstavlja pola županije, nije izgrađena nijedna dvorana, a da ne govorimo o školama i vrtićima. Kod apliciranja za fondove EU u Sisačko-moslavačkoj županiji, nažalost, apliciran je vrtić jedino u Petrinji.