Bilić: Prijedlog reforme lokalne i regionalne samouprave je opasan za razvoj demokracije

Varaždinske vijesti | 12.6.2016. u 08:05h | Objavljeno u Aktualno

U petak je u gradu Cresu održana sjednica predsjedništva Udruge gradova Republike Hrvatske na kojoj se raspravljalo o nekoliko važnih tema za razvoj i budućnost gradova, ali kao najvažnija točka izdvojeno je predstavljanje predložene reforme lokalne i regionalne samouprave koju je u ime Ministarstva uprave predstavio pomoćnik ministrice Boris Milošević.

U raspravi koja je uslijedila nakon prezentacije gotovo svi koji su sudjelovali iskazali su negodovanje viđenim. Josip Šarić, gradonačelnik Otoka, grada iz Vukovarsko-srijemske županije, iskazao je negodovanje u ime HDZ-a, ističući da je dokument koji je njegova stranka pripremila za zadnje parlamentarne izbore bolji od prijedloga ministarstva, u kojem predlažu da se zadrži postojeći ustroj uz jačanje financijskog kapaciteta JLS-a, i da se taj prijedlog pošalje prema Vladi kao reformski dokument.

Tome se je usprotivio gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić (SDP), koji je također izrazio oštro negodovanje protiv ovog dokumenta koji je, kako je istaknuo, kontradiktoran, ali isto tako opasan za razvoj demokracije diljem Hrvatske. Također je istaknuo da prijedlog ministarstva pokazuje nedostatak ideje i vizije, a jedino čime su se rukovodili jest, naglasio je, rezanje troškova i smanjenje broja nezaposlenih. Bilić je također istaknuo da tzv. cost benefit analiza ne može biti vodilja reforme jer će gotovo svi JLS-ovi biti "neisplativi", nego da glavni cilj reforme mora biti veća demokratizacija u odlučivanju i upravljanju, socijalna uravnoteženost i jednakost dostupnosti svih javnih usluga, od zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja i prometne povezanosti te da se mora pokrenuti široka rasprava o ustroju lokalne uprave. Pri tome će, napomenuo je, broj županija, gradova i općina biti rezultat prilagođen potrebama hrvatskih građana na cijelom teritoriju RH.

Bilić je također zatražio da Udruga gradova oformi radnu skupinu sastavljenu od gradonačelnika iz svih političkih grupacija koja će u kratkom vremenu izraditi svoj prijedlog reforme, a kao polazišnu točku predložio je ukidanje Ministarstva uprave čime bi državni proračun uštedio znatna sredstva. Govor je na kraju popraćen velikim pljeskom i odobravanjem prisutnih kolegica i kolega koji su na taj način potvrdili važnost ove teme.