Bilić odgovara HNS-u: Udruge ovlaštenih procjenitelja ratuju preko Grada Ludbrega

Varaždinske vijesti | 21.5.2019. u 11:14h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Nakon olako i populistički izrečenih tvrdnji HNS-a o nanošenju milijunske štete Gradu Ludbregu kupnjom zemljišta bivše ludbreške ciglane, dužnost je da obavijestimo javnost kako se na redovitoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ludbrega održanoj 7. ožujka na Dnevnom redu našao i prijedlog Odluke o prihvaćanju ponude društva Ciglana Ludbreg d.o.o. za zamjenu zemljišta - reagirali su iz Grada Ludbrega na prozivke iz redova ludbreškog HNS-a, dodavši da je HNS napustio sjednicu i nije sudjelovao u donošenju Odluke koju su prihvatili gradski vijećnici.

Podsjetimo, HNS-ove vijećnice u ludbreškom Gradskom vijeću Petra Horvat i Mirjana Novak podnijele su prijedlog za poništenje Odluke o zamjeni zemljišta između društva Ciglana Ludbreg d.o.o. i Grada Ludbrega, a navele su i da je, prema izvješću Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, utvrđeno niz nepravilnosti te da su procjembeni elaborati izrađeni protivno odredbama Zakona, kao i da nisu relevantni dokumenti za upotrebu.

Iz Grada Ludbrega napominju da je natječaj za kupnju zemljišta za stambenu namjenu iza budućeg trgovačkog centra otvoren još krajem prošle godine i da nitko nije iskazivao interes za ulaganje u taj prostor.

- Uvažavajući reakciju javnosti, Grad Ludbreg odlučio je tražiti dodatne procjene te je ukupno izrađeno još njih tri dodatne. Prosječna vrijednosti četiriju procjena rezultirala je time da je prvobitna procjena zapravo i najniža - kažu iz Grada Ludbrega.

- Uvažavamo mišljenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, ali oni nisu nadležni za djelatnost sudskog vještačenja i procjeniteljstva. Ukoliko postoje nepravilnosti u radu sudskih procjenitelja, Ministarstvo pravosuđa će djelovati sukladno svojim ovlastima. Mi vjerujemo u pravnu državu i u rad državnih tijela i ukoliko postoji bilo kakav problem, nadamo se da će tijela djelovati na pravi način - rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić i dodao da se Grad Ludbreg svim vještacima javio sa zamolbom za potvrdom vrijednosti nekretnina te da su svi i dalje ostali kod procijenjenih vrijednosti, za što postoji i dokumentacija.

- Žao nam je da Udruge ovlaštenih procjenitelja preko Grada Ludbrega međusobno ratuju, a nama je jedini cilj bio očuvati našu industrijsku baštinu. Za nas je to vrijedan projekt jer ne gledamo kako ćemo nešto rušiti već kako sačuvati taj vrijedni spomenik povijesti i industrijalizacije Ludbrega, zapravo jedini koji nije u funkciji. Taj znak vremena želimo sačuvati. Zanimljivo je da je Varaždinska županija nedavno kupila i prostor bivše carine za potrebe srednje škole odmah pokraj cisterni s gorivom na benzinskoj stanici u iznosu 2.425.000,00 kn i tada su mnogi prigovarali kako je to precijenjena vrijednost, ali Županija je danas vlasnik toga prostora. Oporba u Gradskom vijeću odlučila je očito biti destruktivna oporba koja na svaki način nastoji rušiti i razgrađivati. Možda smo izabrali "krive" procjenitelje jer mi se čini da se priča na kraju svodi na političku pozadinu. Dosad smo pokazali da znamo odgovorno upravljati i gospodariti proračunom te ćemo tako nastaviti i dalje - zaključuje Bilić.

Iz Grada Ludbrega podsjećaju da je ciglanu 1917. godine osnovao Đuro Kerstner čime kreće bogata povijest unutar građevine koju, kako ističu, žele spasiti.

- I vjerujemo kako je upravo briga o onome što je tradicionalno naše način dobrog gospodara - naglasili su.