Bilić na međunarodnom sastanku načelnika i gradonačelnika u Međugorju Foto: Grad Ludbreg

Bilić na međunarodnom sastanku načelnika i gradonačelnika u Međugorju

Varaždinske vijesti | 26.4.2016. u 08:04h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Zajednička sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH, Saveza opština i gradova Republike Srpske i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj održana je 21. travnja u Međugorju.

Uz veliki broj načelnika i gradonačelnika općina i gradova iz Federacije BiH i Republike Srpske te gradonačelnika iz Hrvatske, među kojima i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, sjednici su bili nazočni i Ivo Jerkić, načelnik Općine Čitluk i predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, Željko Turk, gradonačelnik Grada Zaprešića i predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Mićo Mićić, gradonačelnik Grada Bijeljine i predsjednik Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske i Vesna Travnjanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH. Na sjednici su bili i predstavnici Zastupničkog doma PFBiH, Doma naroda PFBiH, Federalnog ministarstva financija i SIDA-e.

Nakon sjednice susreo sam se s načelnikom općine Čitluk. Pričali smo prvenstveno o intenziviranju suradnje koja je između Ludbrega i Čitluka započela devedesetih godina pa potom stagnirala. Obzirom da nas povezuju vjerska obilježja, suradnja je itekako dobrodošla zbog razmjene iskustava i proširenja mogućnosti. Spomenuli smo i mogućnost bratimljenja našega grada i općine što bi moglo biti realizirano već iduće godine u travnju kada slavimo Dan Centra svijeta – rekao je Bilić.

Nositelji vlasti u jedinicama lokalne samouprave razmijenili su svoja iskustva i ideje u različitim oblastima, od iskustva hrvatskih gradova i općina u procesu europskih integracija, preko revitalizacija kulturne baštine, lokalnog ekonomskog razvoja pojedinih općina do perspektive razvoja i suradnje asocijacija lokalnih vlasti BiH i Hrvatske, a prezentirana je i strategija razvoja SOGFBiH za razdoblje 2015.–2022. godine. Također, dužnosnici iz Hrvatske prenijeli su svoja iskustva kolegama iz BiH kada je u pitanju povlačenje sredstava iz fondova Europske unije, kao i odnos središnje države i jedinica lokalne samouprave.

Načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, predsjednik Predsjedništva Skupštine SOGFBiH, istaknuo je kako već postoje primjeri dobre suradnje jedinica lokalne samouprave Hrvatske i BiH, dodavši kako se nada da će se nakon ovog sastanka ta suradnja intenzivirati.