B. Antolić Vupora (SDP): Nedopustivo je da su žene u 21. st. manje plaćene za iste poslove

V.V. | 9.3.2018. u 10:55h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Političarki na hrvatskome sjeveru vrlo je malo. No, one koje su se uspjele izboriti u ponekad nemilosrdnome muškome svijetu, jako su zapažene. To je slučaj i s Barbarom Antolić Vupora, poznatom poduzetnicom i kandidatkinjom za novu predsjednicu SDP-a Varaždinske županije.

Mislite li da je u redu da se uspješnih dama najviše sjetimo za Dana žena?

Prošlo je vrijeme kad su žene bile slabiji spol i danas se mi spominjemo u sasvim novom kontekstu. Nas žene ne brine što su muški eksponiraniji na svim područjima, već što želimo da budemo ravnopravne ne samo po zahtjevnosti poslova već i u financijskim nagradama. Nedopustivo je da su žene u 21. stoljeću manje plaćene za iste poslove. Razlike su pet posto, a na menadžerskim funkcijama još više: žena menadžer u Hrvatskoj prosječno zarađuje 12.000 kuna, a njezin kolega na istome poslu 14.000. Je li to vama normalno?

Naravno da nije. Zašto je to tako, tko je kriv, sustav ili žene same?

Kriva je percepcija da muškarci više vrijede, što se djevojčicama već od malih nogu nameće kao stereotip. Ne želimo mi biti jednake, da se krivo ne shvati jer su muškarci i žene i fizički različito građeni, nego da se svi isto tretiramo. Žena nikad i ni u kome slučaju ne smije biti u podređenom položaju samo zato što većinom fizički nismo jake kao muškarci. Tim više me čudi što se neki opiru da se usvoje deklaracije za sprečavanje nasilja nad ženama.

Mislite na Instanbulsku konvenciju?

Da, na Konvenciju Vijeća Eu - rope o sprečavanju nasilja nad ženama i u obitelji koje su sve civilizirane zemlje ratificirale u svojim parlamentima. Hrvatska čeka, a naš premijer pod izlikom da se treba razmotriti njezin sadržaj, ne šalje je u Sabor iako je SDP to predložio prije godinu dana. Očito se boji reakcije rigidne desnice u svojim i redovima koalicijskih partnera. Tako se ne vodi politika i ne štite žrtve nasilja, a to su pretežno - žene. Vladajući nemaju ni snage raskrstiti ni sa simbolima kvislinških država i vlada opći trend izbjegavanja odgovornosti i opasnog relativiziranja povijesnih događanja.

Što ženama nudi SDP?

Ravnomjernu zastupljenost na svim izbornim listama, što je ne samo pohvalno već i logično jer je u Hrvatskoj omjer žena i muškaraca 1:0,93. Žena ima više i zašto bi bile u podređenom položaju. Afirmacija žena na svim područjima, posebno u poslovnoj sferi, i nove politike usmjerene mladima i obrazovanima kao kotačima zamašnjacima razvoja naše županije, bit će glavne smjernice mojeg programa kao kandidatkinje za predsjednicu SDP-a Varaždinske županije. Kako mislite voditi županijski SDP? Dugi je put do toga. Želim da moji stranački kolege prvo prepoznaju program i politike koje zastupam i da mi onda svojim glasom daju priliku to i provesti. Želim da SDP bude ponovno najjača politička opcija u Varaždinskoj županiji, stranka koja će promicati vrijednosti koje se njeguju u uljuđenom društvu. Cilj mi je okupljati i stvoriti tim koji će na sljedećim izborima preuzeti odgovornost za upravljanje Županijom. Imamo najkvalitetnije ljude u svojim redovima koji dosad nisu mogli doći u prvi plan. Ukaže li mi se prilika, to ću izmijeniti.