Apel Štromara i Posavca: Vratite sredstva za prijevoz učenika Foto: HNS

Apel Štromara i Posavca: Vratite sredstva za prijevoz učenika

Varaždinske vijesti | 10.6.2016. u 12:24h | Objavljeno u Aktualno

- Pozivamo premijera Tihomira Oreškovića, potpredsjednike Vlade i ministra obrazovanja Predraga Šustara da osiguraju sredstva za prijevoz učenika u novoj školskoj godini i da to naprave svakako prije nego što se raspadne ova Vlada - poručili su s konferencije za medije u Središnjem uredu HNS-a zamjenik predsjednika HNS-a i župan Varaždinske županije Predrag Štromar i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i župan Međimurske županije Matija Posavec.

HNS je nekoliko puta apelirao da se što žurnije donese odluka o vraćanju sufinanciranja prijevoza za učenike, jer će se zbog Vladine odluke o ukidanju brojni roditelji, posebno u ruralnim sredinama, suočiti s financijskim problemima. Iako je najavila primjenu socijalnog cenzusa, Vlada još ništa nije pripremila, pa HNS još jednom poziva vladajuće da sredstva osiguraju ili rebalansom proračuna ili preraspodjelom stavki u Ministarstvu obrazovanja ili iz proračunske rezerve.

Štromar je upozorio da bi ukidanje sredstava za prijevoz učenika mnoge sredine moglo vratiti u prošlost, jer se, prije nego što se započelo s ovim projektom, čak 30 posto mladih u Varaždinskoj županiji nije upisivalo u srednju školu. Iz jednog, jednostavnog razloga – roditelji nisu imali novca za plaćanje autobusnih karti, upozorio je. Karta je tada, 2005. godine, u Varaždinskoj županiji koštala oko 1.000 do 1.100 kuna po učeniku mjesečno, dok je danas i skuplja.

- To nije problem samo Varaždinske i Međimurske županije, nego svih županija u kojima ima dosta ruralnog prostora i stanovništva. Ti ljudi se onda snalaze tako da stvarno kupe kartu za Njemačku, jer je jeftinija, i odu, neki nažalost već poslije osnovne škole, raditi u inozemstvo - rekao je Štromar.

- Svi su se u predizbornim kampanjama kleli da će se boriti za demografski oporavak Hrvatske. Čak na 111. stranici odgovora Domoljubne koalicije MOST-u piše da će svim srednjoškolcima omogućiti prijevoz plaćanjem 75 posto cijene karte. To se evo događa još u ovom mjesecu. Od rujna toga više nema i nitko ne zna na koji način će se vratiti - istaknuo je Štromar.

- U ovoj političkoj sapunici treba preuzeti i odgovornost za državu i raditi u korist građana. Danas je zadnji dan ove školske godine. Ujedno je i početak priprema za novu školsku godinu i vrijeme kada se roditelji moraju pripremati za kupnju knjiga, odjeće i materijala za školu. Naravno da nije svejedno hoće li od 9. mjeseca morati plaćati 300, 500 ili 1000 kuna svaki mjesec u uvjetima života koji nisu laki. I zato se ta odluka mora donijeti što prije, ne zbog nas, ni politike, nego zbog tih učenika i tih roditelja - poručio je Matija Posavec.

Ocijenio je da prostora za racionalne uštede, kojima bi se sredstva osigurala, ima. Smatra da će na dohodovnom cenzusu o kojem Vlada govori biti teško predvidjeti koliko koji roditelj može plaćati te da neće biti vremena da se sve organizira i pripremi do nove školske godine.

Posavec je pozvao da sustav ostane kakav je bio do sada, kada su odlukom Vlade u sufinanciranju prijevoza mogli, uz Vladu, sudjelovati i jedinice lokalne i regionalne samouprave te prijevoznici.

- Dakle, ima prostora, ima mogućnosti. Potrebna je dobra volja i, ono što je najvažnije, odluka - poručio je Posavec.

Međimurski župan podsjetio je i da do 13. srpnja traje natječaj za osobne asistente u nastavi i pozvao sve institucije da na vrijeme završe pripreme kako bi djeca, kojoj je to potrebno, s prvim danom školske godine imala osigurane osobne asistente.