Antolić Vupora: Županijski SDP osnovao Savjet za suradnju sa sindikatima Foto: SDP

Antolić Vupora: Županijski SDP osnovao Savjet za suradnju sa sindikatima

| 25.4.2019. u 19:20h | Objavljeno u Aktualno

- Radnik je socijaldemokraciji u središtu interesa i baš je iz tog razloga Županijska organizacija SDP-a osnovala Savjet za suradnju sa sindikatima, a podržat će i referendumsku inicijativu sindikata „Stop radu do 67. godine - rekla je predsjednica ŽO SDP-a i kandidatkinja za Europski parlament Barabara Antolić Vupora danas u Varaždinu na konferenciji za medije „Radnička prava u EU“.

Uz nju gosti na konferenciji za medije bili su Josip Juratović, SPD-ovo zastupnik i jedini Hrvat u njemačkom Bundestagu, nositelj liste SDP-a na izborima za Europski parlament Tonino Picula, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin Miroslav Marković, tajnik Regionalnog industrijskog sindikata Dragutin Varga te predsjednika SDP-ovog Savjeta za članstvo i organizacije Daniel Vlaisavljević.

U svom izlaganju Antolić Vupora je, najavljujući podršku sindikalnoj akciji, rekla da rad do 67. godine u Hrvatskoj nije opcija s obzirom na uvjete rada.

- Hrvatski građani trebaju imati uvjete kao u Europi. Radnik je socijaldemokraciji u središtu interesa. Želimo spriječiti iskorištavanje radnika, boriti se protiv raznih oblika prekarnog rada, odnosno rada do tri mjeseca, reguliranjem tog područja. Samo radnik koji ima zakonom zaštićene svoje interese može dati svoj puni doprinos društvu i biti važan dio razvoja. Odlazak radnika iz Hrvatske moramo spriječiti zagarantiranom minimalnom plaćom, SDP je tu dao svoja rješenja - kazala je predsjednica varaždinskog županijskog SDP-a te dodala da radnik u Hrvatskoj mora imati iste uvjete za život kao što ih ima radnik u drugim zemljama Europske unije.

Sindikalist Varga je istaknuo važnost zajedništva u sindikatu i okupljanje svih zvanja te podsjetio da su u Ivancu uspjeli spasiti firmu ITAS od propasti i dokazati da radnici mogu biti dobri gospodarstvenici.

SPD-ov zastupnik u njemačkom parlamentu Juratović, koji je u današnjoj posjeti Varaždinu održao tematsko predavanje na Fakultetu organizacije i informatike na tu temu, naglasio je važnost izbora za Europski parlament zbog stabilnosti Europske unije, a za radnička prava rekao je da su nužna zbog stabilizacije ekonomije. Podsjetio je na prijedlog njemačkih socijaldemokrata o minimalnoj satnici za cijelu Europsku uniju od 12 eura. Zaključio je da je za kreiranje budućih politika nužna suradnja sa sindikatima.

EU parlamentarac i nositelj SDP-ove liste na izborima za EU parlament na izborima 26. svibnja Tonino Picula naglasio je nižu razinu radničkih prava i zaštite na radu nego prije 20 godina te da je došlo do globalizacije financijskih interesa i kapitala, ali ne i radničkih prava i solidarnosti. Dodao je da je Europska unija zanemarila zadovoljavanje temeljnih potreba i dostignutih vrijednosti kada govorimo o radničkoj klasi.

- Socijaldemokracija mora jasno reći ne s jedne strane porastu autoritarnosti, jer su u nekim članicama ugrožene temeljene demokratske vrijednosti, ali s druge strane rješenje ne može biti u super liberalizmu koji bi oslobodio tržišne sile svih restrikcija, s ciljem da se nametne jedna vrsta financijske produktivnosti kao temeljni kriterij društvenih odnosa. Ovo je prilika socijaldemokracije da se s jasnim stavovima obnovi - poručio je Picula u Varaždinu. Kandidati SDP-a za Europski parlament, Barbara Antolić Vupora i Tonino Picula su, zajedno sa stranačkim kolegama, predstavili svoj europski program građanima Varaždina na Franjevačkom trgu.

sdp_3.JPG

sdp_2.JPG

sdp_1.JPG