Ravnatelj Elektrostrojarske škole: "Na istom smo, pa čak i na višem nivou od ostalih EU zemalja i škola" Foto: Krešimir Đurić

Ravnatelj Elektrostrojarske škole: "Na istom smo, pa čak i na višem nivou od ostalih EU zemalja i škola"

| 27.6.2018. u 14:19h | Objavljeno u Društvo

Elektrostrojarska škola provodi projekt “Daroviti osnovnoškolci@digitalna fabrikacija”, a tom je prilikom danas održan stručni skup pod nazivom „Perspektive i izazovi u pružanju organizirane podrške darovitim i visoko motiviranim učenicima u Varaždinskoj županiji“

- Ukratko ćemo predstaviti sve ono što smo do sada u projektu napravili. Nedavno smo bili i na jednom stručnom skupu u Norveškoj pa ćemo prenijeti i ta iskustva. Prvi dio je zamišljen kao izlaganja ljudi koji se bave tim područjem. Kasnije ćemo kroz panel diskusiju razmijeniti iskustva. Mogu reći da radimo jako dobro i na županijskom nivou, pogotovo što se tiče Centara izvrsnosti koje imamo. Gdje god dođemo vidimo da smo na istom pa čak i na višem nivou od puno škola i zemalja u Europskoj uniji - rekao je ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos, te je dodao kako je jedan od ciljeva cijelog tog projekta njegova održivost.

Svrha projekta je razraditi i pilotirati multidisciplinarni program „Laboratorij digitalne fabrikacije“ (primarno na području 2D/3D dizajna, programiranja, elektronike i robotike) za rad s darovitim učenicima osnovnih škola iz Varaždinske županije u okviru kojeg će se koristiti različiti didaktičko-metodički pristupi, uključujući metode design-thinking i lean startup prilagođene potrebama/standardima rada s darovitim i visokomotiviranim osnovnoškolcima.

- Osnovna važnost ovog projekta jest upravo i sam naziv. Visoko motivirani učenici koji će kasnije biti potpuni opremljeni i spremni za digitalno doba, za suvremenu tehnologiju. Bit će u stanju od neke svoje primarne ideje do neke skice preko digitalne tehnologije doći do nekakvog finalnog proizvoda. Ono što se osobno potencira je upravo nadarenost - rekao je zamjenik župana Varaždinske županije, Tomislav Paljak.

Dodao je kako je na skupu bilo riječi i o ulozi Varaždinske županije kao supartnera projekta.

- Posebno smo istaknuli naše Centre izvrsnosti koji su jedno veliko okupljalište nadarenih, a potvrda uspješnosti naših centara je upravo činjenica da smo postali Europski centar izvrsnosti - rekao je zamjenik župana te posebno istaknuo važnost detektiranja visoko motiviranih i nadarenih učenika.

Projekt inače sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se od lipnja 2017. do studenog 2018. Nositelj projekta je Elektrostrojarska škola, dok su partneri projekta Varaždinska županija, Veleučilište VERN, Osnovne škole Sračinec i Tužno, tvrtka Mobilisis d.o.o i udruga Svima.

Na skupu su stručne prezentacije održali pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek, zatim voditelj Znanstveno edukacijskog centra Višnjan i predsjednik Zaklade Adris Korado Korlević te predsjednica Centra za poticanje darovitosti – Rijeka Jasna Arrigoni.