Alen Leverić: Odzvonilo je birokraciji - prvi padaju biljezi, šalteri i pečati Foto: HNS

Alen Leverić: Odzvonilo je birokraciji - prvi padaju biljezi, šalteri i pečati

Varaždinske vijesti | 27.6.2019. u 20:12h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, koje vodi HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, provodi reforme kako bi se stvorio efikasniji, brži i jeftiniji sustav izdavanja dozvola, a u korist građana i investitora. Nedavno su u Saboru izglasani zakoni o gradnji i prostornom uređenju, a od primjene zabilježen je rast zahtjeva za dozvolama od četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Alen Leverić ističe da se reforme nastavljaju, kako s daljnjim razvojem digitalnog sustava, tako i s dodatnim rasterećenjima od birokracije i nameta. Dodaje da se pripremaju novi prijedlozi zakona kojima se nastavlja uvoditi red u sustav i rasterećivati gospodarstvo parafiskalnih nameta.

- I ovim izmjenama povećamo konkurentnost u graditeljstvu i olakšavamo struci obavljanje svojeg posla. Cilj je liberalizacija tržišta i podizanje konkurentnosti Hrvatske, mladima više mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj kroz jednake mogućnosti za stjecanjem stručnih zvanja i zaposlenjem - naglašava Leverić te dodaje da će se dodatna vrijednost ovih izmjena zakona vidjeti na višoj poziciji na Doing Business ljestvici, što je najbolji pokazatelj konkurentnosti neke države, a često i glavni parametar investitorima pri odluci u koju će zemlju uložiti svoje novce.

Izmjene, koje se odnose na inženjera gradilišta i voditelja radova, su ukidanje obavezu članstva u komori i novčanog nameta koji proizlazi iz toga, a omogućuje se dobrovoljno članstvo i normalno daljnje bavljenje svojim poslom pod istim strukovnim načelima.

Vlada je u travnju 2018. donijela plan reformi i pritom su postavljena tri glavna cilja, a to su jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija. Također, najavljeno je da će se u sklopu provedbe reformi nastaviti s daljnjim administrativnim rasterećenjem gospodarstva, kao i liberalizacijom tržišta usluga čiji je srednjoročni cilj potaknuti povećanje produktivnosti gospodarstva za okvirno pet posto s dodatnih barem 100 mjera kroz deregulaciju 24 profesije do kraja 2019.

- Svi ćemo reći da želimo biti konkurentni, da želimo reforme, no čim se u neko područje takne, krenu otpori i tisuće razloga zašto je nemoguće provesti reforme. Svi bi reforme, ali nitko u svojem dvorištu. Mi možemo kvalitetnije i konkurentnije, moramo provoditi reforme i iza sebe ostaviti traga u rezultatima. Ovo je tek početak stvaranja konkurentnijeg društva i mi ćemo u Vladi nastaviti smanjivati broj reguliranih profesija i u drugim resorima - najavljuje Leverić.

Donošenjem Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju pojednostavljuje se, ubrzava i olakšava postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, ali i samo građenje.

- Nema više biljega i obilaženja šaltera. Smanjuje se subjektivno postupanje referenata čime se suzbija korupcija. Tri su ključne promjene: smanjenje broja procesa za izdavanje dozvola, pojeftinjenje izdavanja dozvola i ograničavanje rokova javnim službama za očitovanjima - pojašnjava predsjednik varaždinske Županijske organizacije HNS-a.

- Ove i sve druge promjene koje provodi Ministarstvo imaju za cilj unaprijediti sustav da što učinkovitije služi građanima - zaključuje Leverić.