"Ako nemate viziju, nemate za što koristiti sredstva!"

| 22.12.2017. u 20:21h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Rezultat koji sam ostvario na posljednjim lokalnim izborima za mene je velika čast, ali i obveza prema svim građanima, a ne samo prema onima koji su mi dali glas. Imamo obvezu da se nešto uistinu napravi u Varaždinskoj županiji i da napokon dođe kraj stagnaciji - naglasio je Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, tijekom razgovora pri kraju godine u kojoj se, zajedno sa svojim Reformistima, na velika vrata vratio na hrvatsku i, posebice, varaždinsku političku scenu.

Je li vas pobjeda iznenadila, odnosno kako je tumačite?

- Nema tu velikih iznenađenja, jer je poznato kako "diše" biračko tijelo Varaždinske županije već godinama. Kad su u pitanju velike stranke, poput HDZ-a i SDP-a, ljudi ne glasaju „za“, nego „protiv“ jednih ili drugih. Što se tiče izbora za župana, nama je bilo bitno proći prvi krug, kad se glasači uglavnom opredjeljuju po strankama, a oko ishoda drugog kruga nije bilo dvojbi, jer se u njemu glasovalo „za“ nešto, odnosno za nekoga. Biralo se na temelju osjećaja da se u vrijeme kad sam bio župan nešto događalo. Naravno, građani se sjećaju i toga da sam kao ministar u Račanovoj Vladi izgradio autoceste, a u Milanovićevoj sam riješio pitanje brodogradnje. Međutim, našim ljudima je najvažnije da se nešto radi ovdje, na lokalnoj razini. A tijekom mojeg prvog mandata doista se radilo, bila je prisutna dinamika koja se, nažalost, izgubila.

Kako to da se ništa nije napravilo, a postojala je tzv. vertikala vlasti, kao i EU fondovi?

- Dugo sam u biznisu i politici, u kojoj vi u pravilu trebate prvo sami sebi kreirati prostor da biste nešto stvorili. Rijetko se događa da prostor već imate, pa ga samo trebate iskoristiti. Jedinstvena situacija se stvorila činjenicom da smo ušli u Europsku uniju i da sada postoji novac za projekte. Međutim, od polovice 2013. godine do polovice 2017. su prošle četiri godine, a nije bila napravljena niti šupa. Valjda je netko u te četiri godine nešto htio napraviti, ali u tome nije uspio unatoč pokušajima da se nešto pokrene.

Zašto su na pokušajima ostali glavni projekti, osobito u zdravstvu i obrazovanju?

- Osim što su naši prethodnici na lokalnoj, a i državnoj razini imali vrlo malu realizaciju projekata, nisu imali ni vizije, nego samo propuštene i zanemarene prilike. Osobito se to vidi u zdravstvu, u kojem su napravljeni veliki propusti.

Cijeli intervju sa županom pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti koji je na kioscima već u subotu 23. prosinca

Označeno u