30. obljetnica osnutka HDZ-a, Stričak: Doprinos boljitku hrvatskog naroda Foto: HDZ Varaždinske županije

30. obljetnica osnutka HDZ-a, Stričak: Doprinos boljitku hrvatskog naroda

Varaždinske vijesti | 18.6.2019. u 12:04h | Objavljeno u Aktualno

Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu Hrvatska demokratska zajednica u ponedjeljak je obilježila 30. obljetnicu osnutka.

Uoči svečanosti izaslanstvo stranke, predvođeno predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejom Plenkovićem, položilo je vijenac i zapalilo svijeću na grobu prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana. Nakon svečanosti na prostoru Nogometnog kluba Jarun odigrana je tradicionalna nogometna utakmica između momčadi HDZ-a i zvijezda.

HDZ je osnovan u Zagrebu 17. lipnja 1989. godine u prostorijama NK „Borac“ na Jarunu, a na toj skupštini za prvog predsjednika je izabran dr. Franjo Tuđman. Na prvim višestranačkim izborima u travnju i svibnju 1990. HDZ odnosi pobjedu i ustrojava novu hrvatsku vlast.

Na svečanosti u Zagrebu bili su i članice i članovi HDZ-a iz Varaždinske županije. Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak čestitao je "svim HDZ-ovkama i HDZ-ovcima 30. rođendan najznačajnije stranke u povijesti hrvatskog naroda".

– Kroz tih 30 godina upravo zahvaljujući HDZ-u ostvareni su svi strateški ciljevi od samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske do njenog ulaska u najprestižnije asocijacije današnjice, tj. ulaska u punopravno članstvo NATO-a i Europske unije. Nažalost, u tom razdoblju razvoja demokracije i društva u cjelini bilo je i padova zbog nesavjesnih pojedinaca koji su se više bavili stanjem svojih privatnih računa nego općim dobrom. Za to su nam birači s punim pravom u dva navrata ispostavili račun. Međutim, kad se sve zbroji i oduzme, neusporedivo veći je doprinos HDZ-a boljitku hrvatskog naroda i svih naših građana. Kada govorimo o Varaždinskoj županiji nedvojbeno je da je upravo pod vodstvom HDZ-a 90-ih godina, odnosno u mandatu tadašnjeg župana Marijana Mlinarića, započet najveći infrastrukturni projekt, a to je izgradnja autoceste Zagreb-Goričan, koja je u konačnici dovela do gospodarskog rasta kroz izgradnju brojnih poduzetničkih zona. Također, svjedoci smo da je unazad dvije-tri godine opet započet veliki investicijski ciklus, upravo zahvaljujući HDZ-u i našim koalicijskim partnerima, a vrijednost tih investicija za sada iznosi oko 1,4 milijarde kuna – rekao je Stričak.

Član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik iz Varaždinske županije dr.sc. Josip Križanić poručio je da je "HDZ najveća i državotvorna stranka u povijesti Hrvata".

– Kroz cijelo svoje razdoblje čuvala je nacionalno jedinstvo i stabilnost države kako u ratu tako i u miru. Sve pozitivne promjene ne događaju se slučajno. Vlada radi reforme što se vidi rastom kreditnog rejtinga, padom kamata, rastom gospodarstva i investicija, a rastu plaće te pada nezaposlenost. Uz sve to već dvije godine za redom imamo suficit proračuna. Sve je kroz ovih 30 godina mjerljivo, a najvažnije je od svega je sigurnost u okruženju i stabilnost u državi koju daju HDZ i njegova Vlada – kazao je Križanić.

Obilježavajući 30. godišnjicu, nakon polaganja vijenca, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je da su dan, kada se obilježava 30. obljetnica osnutka stranke, s ponosom započeli odajući dužno poštovanje i iskazujući trajnu zahvalnost dr. Franji Tuđmanu.

– Uz potporu hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja, dr. Tuđman je u prvih 10 godina samostalnosti ostvario sve strateške nacionalne zadaće – izgradnja demokratskih institucija, obrana od velikosrpske agresije i oslobađanje Domovine, reintegracija Hrvatskog Podunavlja, a i jasno je zacrtao naš put prema EU-u i NATO-u. Ponosni na sva ta postignuća, i danas rješavamo ključna pitanja hrvatskog društva i kvalitetno pozicioniramo RH u znatno izmijenjenim europskim i globalnim odnosima – kazao je Plenković.

hdz_30_godina_2.jpg

hdz_30_godina_3.jpg

hdz_30_godina_4.jpg

hdz_30_godina_5.jpg

hdz_30_godina_6.jpg

hdz_30_godina_7.jpg

hdz_30_godina_8.jpg

hdz_30_godina_9.jpg

hdz_30_godina_1.jpg